17.7.04

Velký muzikant z Velké země

Umíte si představit rusky zpívanou countryovou vypalovačku s textem pojednávajícím o přísně tajné sovětské ponorkové základně v Barentsově moři? Pokud ne, pak jste určitě ještě neslyšeli nové album Aleksandra Rozenbauma Strannaja žizn' (Divný život) a jeho úvodní skladbu Ara-Guba. Kromě country jak z Nashvillu tam najdete sinatrovský swing, bítlsácký revival, velice moderní pop music jak od Becka a taky kytarové balady, protože Rozenbaum byl a je především písničkář.
U nás skoro neznámé jméno, v Rusku velká hvězda. Bývalý lékař od záchranky, který dal přednost muzice. Sám si píše hudbu i texty, navazuje na tradici Okudžavy a Vysockého – pokud se vám líbí oni, budete Rozenbaumem nadšeni. Jeho hudební záběr je však mnohem širší, není to jen básník s kytarou, ale všestranný muzikant, který vystupuje převážně s rockovou doprovodnou skupinou. K jeho specifikům patří ironické texty, u nichž těžko odhadnout, co myslí vážně a co je výsměch. U většiny "vojenských" písniček, které tvoří důležitou část jeho repertoáru, je patrně záměrně otevřený obojí výklad. V textech se zabývá současným Ruskem, jeho politickou situací, zločinností, emigrací, smutkem a nadějemi.
Bez znalosti ruštiny si Rozenbauma nevychutnáte naplno, jeho hra se slovy je fascinující: "Raja – v Izrail' / Olja – v Stokgol'm / Anastasija / ostalas' v Rossiji / Paša alkašit / Rita podšita / Lora vljozla v afjoru / i torgujet farforom..." (Kantri na zavalinke). To už je pro toho, kdo ví spolu s Vladimirem Majakovským "kde živjot Nita Žo? / Nita niže etažom". Ale nemusíte taky rozumět vůbec a stejně se vám asi bude Rozenbaum líbit. Píše silné netriviální melodie, líbivé, ale nevlezlé. (Výjimkou je hit My živy z nového alba, Rozenbaumova odpověď na Armstrongův What a Wonderful World. Nejde mi z hlavy už kolik týdnů.) Hraje na koncertech v New Yorku i v bývalých trestaneckých městech Sibiře. Zkuste ho: svět je pestřejší, než si myslíte.
Moje nejoblíbenější písničky od Rozenbauma: Okstis'Čto-to zdes' ne takAfganskaja vjugaMonolog pilota Čjornogo tjulpana, 101-j kilometr, Kantri na zavalinke
Oficiální stránka Aleksandra Rozenbauma (texty všech písní, diskografie, on-line shop): http://www.rozenbaum.ru/
Neoficiální stránka (mnoho mp3 ke stažení, ale hodně pomalé připojení): http://cclib.nsu.ru/projects/rozenbaum/home/
KLÍČOVÁ SLOVA: Rusko, Rozenbaum, písničky

0 Comments:

Okomentovat

<< Home