18.9.04

A9

Konečně jsem si našel trochu času, abych se podíval na nový vyhledávací zázrak, možnou konkurenci pro Google: A9 od Amazonu. Stručně: Není to špatné, občas tam asi kouknu, ale v dohledné době základní vyhledávač nezměním.
A9 je metavyhledávač, využívá několik jiných nástrojů (Google, Alexa) a z několika dalších si bere inspiraci. Hlavní vtip je v tom, že hledání probíhá současně v několika prostorech (web, obrázky, knihy, encyklopedie), výsledky můžete pohodlně přepínat pomocí předvolených tlačítek. Přínosné je hlavně tlačítko Reference, pod nímž najdete kvalitní encyklopedická hesla a související materiál z dalšího metavyhledávače GuruNet, který je ovšem sám o sobě placený, což A9 není. A9 nabízí také inteligentní bookmarky, psaní a úschovu poznámek k webovým stránkám, kdo je však natolik systematický a náročný, že takovou funkci využije, ten už pravděpodobně dávno má Furl, del.icio.us nebo oboje.
Líbí se mi, ale neuchvacuje. Budu však sledovat další vývoj A9, občas ho určitě využiju jako encyklopedii (i když Encarta zkopírovaná na pevný disk mi většinou vyhovuje lépe než encyklopedické zdroje z webu). Bude se také hodit pro hesla týkající se literatury a filmu, kde se mi relevance odpovědí zdá být velmi dobrá. Jinak: Google rulez. Ale pozor, abychom si z toho neudělali dogma, o němž se už nepřemýšlí - a v další fázi se o něm nesmí pochybovat.
KLÍČOVÁ SLOVA: infoware; sémantický web.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home