29.10.04

Zemře-li zítra Arafát

Jestliže se Alláh, jenž je milosrdný a slitovný, rozhodne povolat do ráje duši velkého muslimského bojovníka, laureáta Nobelovy ceny míru, stavebního inženýra Jásira Arafáta už zítra, jak budwe vypadat Palestina a Izrael pozítří?
V jednotlivostech těžko předpovídat, v celku snadno: dost zle. Arafát má trojí moc. Pro většinu Palestinců funguje jako symbol - společný jmenovatel jejich jinak rozmanitých postojů a názorů. Pro úzký okruh šéfů je nepříjemným vševědoucím strýčkem, který na každého něco ví a každého tedy v případě potřeby může přinutit k poslušnosti. A konečně: dovede sehnat peníze. Odstraňte ze systému tyhle tři funkce a máte veliký problém. Frakce OOP se začnou víc rvát mezi sebou. Většina jejich náčelníků nedokáže přimět Saúdy, aby se praštili přes kapsu, jako to dovedl Arafát. Hnutí tedy bude mít méně peněz a bude muset hledat sponzory v jiné části arabského světa, ne mezi konzervativními pragmatiky, ale u nějakých ostřejších hochů. Ti budou na oplátku přímou akci proti odporným sionistům nejen mlčky tolerovat, ale přímo vyžadovat. Bude víc výbuchů v autobusech a kavárnách v Tel Avivu i v Jeruzalémě, což je samo o sobě dost zlé, ale navíc to posílí izraelskou pravici, unavení hoši z IDF taky přitlačí na pilu, jejich velitelé k tomu ostatně budou mít příkazy od politiků, armáda definitivně překročí hranici mezi tvrdostí a brutalitou, to zesílí odpor Palestinců, to zesílí tlak Izraelců... nic nového, jen stejná nekonečná smyčka smrti, která se však roztočí ještě rychleji. Kdo ji může zastavit? Už jen Alláh a Jahve.
KLÍČOVÁ SLOVA: beznaděj.

1 Comments:

Anonymous Anonymní said...

To, ze je Arafat urcitou pojistkou proti anarchii v radach obyvatel Palestiny arabskeho puvodu si uvedomuje Izrael uz davno - jak snadne by bylo poslat mu pozdrav s raketovym moturkem... - jenze s kym by se pak ne/jednalo? Palestinska vlada prilis silna v kramflecich take neni a kdovi, jak by posilila/zeslabila, kdyz by zacala jednat s Izraelem. Ale verim, ze vetsina Palestincu uz ma soucasneho stavu plne zuby, takze by mir uvitala uplne stejne, jako Izraelci. Arafat tim, ze porad nechava existovat svoje teroristicke organizace, udrzuje jakysi stav vydirani - at uz Izraele, EU nebo ostatnich, co by v regionu chteli mir.
Ja osobne si myslim, ze pokud by prestali Palestinske teroristy (neprimo) sponzorovat Saudove nebo EU, pak by chut na utoky hodne ubyla - kdo by to delal zadarmo, ne? ;-) a tu "plastiku" musite taky nekde koupit... ;-)
Slovo "beznadej" bych pouzil v souvislosti s obycejnymi lidmi, co tam ziji. V souvislosti s Arafatem a jemu podobnymi bych pouzil klicoveho slova "vycuranost".

1/11/04 13:06  

Okomentovat

<< Home