16.10.04

Zůstane nám jedna iluze

Erazim Kohák nebude senátorem a my, co si ho vážíme, si zachováme o jednu iluzi víc - že by v mlýnském kole politiky aspoň on zůstal slušným, vynalézavým a zásadovým člověkem.
KLÍČOVÁ SLOVA: kdoví.

4 Comments:

Blogger PavelS said...

Nabízím ještě druhou iluzi k zachování: že by E.Kohák mohl mít v Senátu nějaký rálný vliv, pokud by se tam dostal.

Ale ono je to asi skutečně lepší,že se tam nedostal, jediná zbraň, kterou by mohl možná používat by byl morální apel. Tím,že zůstává mimo může tuto zbraň používat možná účinněji. Není "jedním z nich", nemá také máslo na hlavě, o to může být kritičtější.

Ale obávám se,že ať je to jak to je, skutčně reálný dopad je minimální v obou případech. A to nemyslím nijak fatalisticky a poraženecky,ale jedna vlaštovka skutečně jaro nedělá.

Z příbuzného soudku, jak tipujete výsledek prezidentských voleb v USA? Nějak se to tam zamotalo.

Ještě před 14 dny bych tvrdil jednoznačně (bohužel) Dubya. Nyní to vypadá na další napínavou volební noc.

A abych si trochu oponoval, v tomto případě mám pocit, že rozdíl bude znatelný poměrně hodně. A s mnohem většími dopady, než u jednoho senátora PČR.

16/10/04 21:02  
Blogger akb said...

Jasně. Je to, co se dá dělat, post nejmocnějšího člověka na planetě. Pro svět by bylo lepší, kdyby vyhrál Kerry. O kolik lepší, to si netroufám odhadnout, ale každá desetinka procenta dobrá. Ale myslím, že je pořád underdog, tedy česky outsider :-), nepodceňujme obrovskou sílu tupější části Ameriky.

17/10/04 16:57  
Blogger PavelS said...

S tím,že by byl lepší Kerry a že není favorit samozřejmě souhlasím. Že si asi oba umíme představit ještě lepšího prezidenta USA je asi také jasné. S tím hodnocením vlivu tupější části Američanů se také shodneme, skutečně síla rednecks a spol. je stále veliká. Co mne zaujalo je poměrně silný posun preferencí po té první debatě. Smutné je na tom, že jedna cca hodinová debata v TV má opravdu takový vliv na tak důležitá rozhodnutí.

Četl jsem někde i rozhovor s nějakým Američanem, který konstatoval, že zatím si mohli ti pokrokovější Američané říkat, že neoblíbenost ve světě je pouze směrem k současné administrativě, jinak že lidi mají Ameriku rádi. Ale že znovuzvolení GWB bude mít na tuto image velmi negativní dopad, protože tím v podstatě Američani potvrdí, že GWB skutečně reprezentuje jejich názory a zájmy.

Dokonce už několik Američanů mi říkalo, že se hodně stydí před neameričany za to, co provozuje současná administrativa. (To byli většinou vzdělaní a velmi sympatičtí lidé)

Také jsem někde četl, že v současnosti je USA zřejmě nejpolarizovanější od dob boje za práva černochů a Vietnamu.

17/10/04 20:36  
Anonymous Anonymní said...

Ještě k Erazimovi Kohákovi, nevolil jsem ho do senátu, protože bydlím prostě jinde. Kdoví jestli by po zvolení zůstal slušným, vynalézavým a zásadovým člověkem? Nejspíš ano. Kdoví jestli bychom my, co čteme jeho knihy a chodíme na jeho přednášky, ještě věřili že, je slušný, vynalézavý a zásadový člověk.? Asi ne, ach jo...

20/10/04 10:10  

Okomentovat

<< Home