22.10.04

Tohle už není žádná legrace

Dnešní noviny, nejen tyhle, přinášejí obsáhlé popisy reformy českého zdravotnictví, jak si ji představuje ministryně Milada "Rudá blůzička" Emmerová a její lidé. Ať to čtu jak chci, ubírám důrazy, které tam přidali kolegové novináři ve snaze mít čtivější článek, pořád zbývají jasná fakta: stát má rozhodovat o tom, s kým zdravotní pojišťovny - nejen VZP, všechny - musí uzavřít smlouvy a s kým naopak nesmí. Soukromí lékaři přijdou buď o ordinaci, nebo o smlouvu s pojišťovnou. Zavedou se povinné zdravotní knížky.
Z toho plyne, že budu nadále platit vysoké povinné zdravotní pojištění (patrně vyšší než dnes, protože paní ministryně bude potřebovat napumpovat do systému podstatně víc peněz); když onemocním něčím banálním, přechodím to a aspirin si koupím za své, protože jinak by mě čekalo půldenní vysedávání u obvoďáka; když mi nedejbože bude něco horšího, zaplatím to svému solidnímu a dobrému lékaři na dřevo. To však jen v prvním roce reformy, protože pak ten solidní lékař, živící se jen přímými platbami pacientů, nevyhnutelně zkrachuje. A kdyby přece nezkrachoval, ona si na něj, na škodnou v revíru, paní ministryně vymyslí nějakou novou past.
"Myslím, že si spletla stranu, ve které sedí," řekla k tomu O. Nejen to; hlavně si spletla století. Ksakru, já jsem člověk levicových názorů, nikdy jsem se tím netajil. Volil jsem ČSSD; protože věřím v otevřenou společnost, zastání pro slabé, kvalitní veřejné služby, ochranu přírody, open source a takové věci. Teď si připadám jako blb, vždyť oni používají i můj hlas k tomu, aby měli podporu pro tyhle šílenosti! Tato země potřebuje zcela novou sociální demokracii. Bez Grosse, Škromacha, Emmerové, Foldyny, Machovce, Urbana, bez "zastavím privatizaci nemocnic", bez té víry idiotů, že dostatečně velkým kladivem lze nakonec nějak spravit cokoli. Asi i bez chytrých a schopných lidí, jako je Sobotka či Jahn, kteří té bandě dávají na její pokusy na lidech razítko s morálním a intelektuálním atestem. Velkých praktických důsledků se zatím netřeba obávat, protože tihle všichni dovedou spíš žvanit než něco dělat, do roku 2006 nestihnou nic a pak beznadějně prohrají volby. Jenže pak bude vládnout ODS, která mi vadí zas z jiných důvodů a svorníkem křehké stavby jejich vládní koalice bude pan Kalousek. Česká politická scéna: magoři, vychytralí šíbři a falešní hráči. Jako v Dodge City v Kansasu tak v roce 1850. - No ale zpátky k věci: pane Grossi, pokud kteroukoli část tohoto návrhu reformy zdravotnictví myslí vaše vláda vážně, pak vám tímto sděluji, že máte o voliče méně a vaše opozice o voliče více. Je vám to fuk, viďte? Ale ono nás bude víc, nemyslete si. Aha... pořád je vám to fuk... stačí vám hlasy těch snáze manipulovatelných. Děkuji za informaci.
KLÍČOVÁ SLOVA: Česká strana sociálně inženýrská.

9 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Nejdříve jsem myslel, že je to vtip. Pak jsem si otevřel České noviny... opravdu, oni to fakt myslí vážně... ach jo.

22/10/04 09:25  
Anonymous Anonymní said...

Jako pravicove orientovany tleskam levicovemu liberalovi. Bohuzel bych pro pravou stranu naseho politickeho spektra nenasel o nic lichotivejsi slova. ms

22/10/04 10:13  
Blogger akb said...

Děkuji za upřímnost. Oplatím stejnou mincí: v tuhle chvíli mi čistě pragmaticky vzato připadá ODS jako menší zlo. Ale, proboha, bez Topolánka... a taky bez Tlustého, kdyby to jen trochu šlo. V prosinci budou mít kongres, kdyby z něj vzešlo něco použitelného... ale těžko.

22/10/04 10:26  
Anonymous Anonymní said...

no, napsal jste to OK. jen s tím, že podle oněch novin nevymyslela Emerová a naopak se od toho distancuje. co je na tom pravdy však samzřejmě nevím...

22/10/04 12:13  
Anonymous Anonymní said...

DAvid:
Tak tak, dneska na mne z HN juknul titulek "ČSSD chce, aby stát řídil většinu lékařů" a hned pod ním shrnutí, z něhož stačí citovat první bod: "Stát vykoupí soukromé ordinace a nemocnice."
Návrh vzešel od expertů, kteří jsou s ní na jedné lodi. Je mi zcela jedno, jestli s nimi RudáBlůzka souhlasí či ne, protože naznačuje cesty, o kterých jsou schopni přemýšlet.
A na druhé straně spektra jsou lidé jako Tlustý, Topolánek, Nečas, u kterých si též nelze být ničím jist, natož daným slovem či vysloveným názorem.
Názory (dle Pol.kompasu) jsem v pravém dolním kvadrantu, ovšem pocit lehké beznaděje s Vámi plně sdílím.

22/10/04 14:13  
Blogger PavelS said...

Nelze nez se vsemi vyse uvedenymi prispevky bohuzel souhlasne mrucet.

Problem neni jestli vpravo nebo vlevo, ale s mirou vlivu statnich uredniku. Ja jsem liberal a mozna i proto mi prijde jako nejvetsi problem snaha politiku o zasahovani do vsech oblasti mnohem vic, nez by bylo podle mne nutne, vcetne napr. toho zdravotnictvi. Proc se snazi za kazdou snahu nam narizovat co se muze a nemuze? CSSD jsem nevolil a ani nebudu, ale otazka za milion je koho tedy volit? Sice to muzu jeste 2 roky odkladat,ale je jasne, ze to bude velmi tezke. Nabidka je prakticky nulova. Misto podstatnych veci se vsechny strany vybijeji v nicotnostech a nebo jeste hure vylozene skodlivych aktivitach.

Ech, darmo se rozcilovat.

22/10/04 20:49  
Blogger akb said...

To richard: Jistěže to může být celé jinak. Například to může být vypouštění zkušebního balónku. Nebo řízená provokace. Nebo - já nevim co vy máte na mysli. Ale klonil bych se k nejjednoduššímu vysvětlení: jsou prostě tak blbí, že si nechali nějaký takovýhle záměr vyrobit a teď se diví, jak bouřlivou reakci to vyvolalo. A na detailech těch tahanic v pozadí snad ani nezáleží... Nevěřím do slova a do písmene tomu, co píšou noviny. Ale ještě míň věřím na organizovaná spiknutí, která jejich obsahem obratně manipulují.

24/10/04 18:08  
Blogger Fandor said...

to Richard) Nemyslim, ze vsechny dulezitejsi noviny patri jednomu majiteli. Je pravda, ze vsechny celostatni deniky krome Prava a Halo novin jsou v zahranicnich rukou, ale o majetkovem propojeni mezi Vltava-Labe-Press resp. Mafrou resp. Economii resp. Ringierem nic nevim :-) A pokud jste mel na mysli stejneho vlastnika u MFD a Lidovych novin, tak ty nepovazuji za jedine "dulezitejsi noviny". A taky si nemyslim, ze napriklad Hospodarky podlehaji ruznym PR tlakum tako jako treba Junge fronta Heute nebo specialne Deniky Bohemia (t.c. nejvetsi crap mezi ceskymi deniky).

24/10/04 23:42  
Anonymous Anonymní said...

ODS není pravicová strana...

25/10/04 11:12  

Okomentovat

<< Home