27.12.04

MN4: máme se začít bát?

NASA právě teď odhaduje pravděpodobnost srážky asteroidu MN4 se Zemí na 2,7 %, což mi nepřipadá jako zanedbatelné nebezpečí, ať si to v hlavě převracím, jak chci. Prozatím se ví - pochopitelně s přiměřenou nepřesností - že jde o kámen o průměru 400 m (to nevypadá na první pohled tak zle), že váží asi osmdesát milionů tun (to už zní podstatně hůř) a pokud do nás skutečně narazí, pak se to stane 13. dubna 2029 večer středoevropského času. Objev je starý pár dní a zatím se mu média příliš nevěnují (zaplaťpámbu; ale bojím se, že jim to dlouho nevydrží). Zastínily jej jednak Vánoce, jednak tragédie v Pacifiku. Astronomové celého světa teď budou měřit a počítat; doufejme, že za pár týdnů či měsíců nám řeknou, že srážka je vyloučena. Fakt je, že od roku 1995, kdy se objekty na potenciálně kolizních drahách sledují systematicky, nebyla ještě zaznamenána tak vysoká pravděpodobnost srážky. Fakt je však rovněž, že po předchozích deset či kolik tisíc let žilo lidstvo v blažené nevědomosti o riziku podobného druhu - a nic se nestalo. V okruhu své působnosti jsem rozhodl, že zatím není důvod začít se bát, je však důvod dát do bookmarků stránku s novinkami o tom ošklivém šutru. - Ostatně, vždycky jsem si myslel, že jestli hvězda betlémská vyjde ještě jednou, nepovstane z toho nic dobrého.
KLÍČOVÁ SLOVA: konec světa.

5 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Kdyz se tak divam na stupnici (http://neo.jpl.nasa.gov/torino_scale1.html), nebyl bych z toho moc vydeseny - vzdyt stupen 2 je pravdepodobnost hranicici s jistotou, ze se nic nestane. Ale tu reportaz na Nove nechci videt... "zatim zadny asteroid neznamenal pro Zemi takove nebezpeci!"

Uf, dejte pokoj se sutrem.

27/12/04 20:57  
Anonymous Anonymní said...

Aha! On uz je na stupni 4. Tak to je jina... http://2004mn4.info/

27/12/04 21:09  
Anonymous Anonymní said...

Eh co. Kdybych se měl bát i toho, že mě za pětadvacet let může něco s tříprocentní pravděpodobností zabít, tak bych ze strachu nemohl ani vycházet z domu.

27/12/04 23:39  
Blogger AgiBlok said...

Pro fatalisty. Bude to pátek třináctýho.

27/12/04 23:40  
Anonymous Anonymní said...

No a mame klid:
http://www.cnn.com/2004/TECH/space/12/29/asteroid.ap/index.html

29/12/04 21:14  

Okomentovat

<< Home