21.12.04

Znudil znovu novou nymfu

Nejstručnější příběh složený z českých vyjmenovaných slov, arciť s malým cheatem, je notoricky známý a zní Jazyk drzý, Ruzyň brzy. Ale není ani třeba uměle zasahovat. Mluvnické vzory a jiné podobné seznamy slov či frází mě vždycky přitahovaly. Četl jsem je rád mezi řádky. Žena nůše píseň kost - to je existenciální výpověď, toho si všimli už mnozí. Nese bere maže peče umře - hutný drsný příběh o hladu a jedu. Ale významem je nabito i třeba slyšet mlýn blýskat se polykat plynout, to je možná Karolina Světlá, možná Faulkner, venkovské drama, na povrchu se neděje nic a vespod divoké síly a temná erotika... Jestli však chcete opravdovou inspiraci, sáhněte po cvičeních pro psaní všemi deseti. To jsou skoro hotové mikropovídky, stačí podepsat a poslat do nějaké literární soutěže. Namátkou:
10. cvičení - koupili kolo, prodali korek, odeslali sklo, prodali kokosku, dlouho hledali poklad, poslali posla pro okurku, lodi jedou, peklo je peklo, sokol si sedl, dlouho hledali grafologa, oj!
11. cvičení - zasekl sekerku, zakoupil azalku, zase si zoufal, pozor zips, zase zorali zahradu, dohodli se o kazu, jeli zas okolo jezer, zakoupil glazuru, za rok pojedu zase do hor, zas se zapojil, pokosili louku kousek za zahradou a pak zajeli pro papriku.
17. cvičení - Marie miluje matematiku, pojedeme domů s Martou, kol kolem, mistr mazal stroj, pes zmohl malou kost, diskutujeme o tom, prosazujeme malou dohodu, mzda je pro Medka, Tůmu a Mrkose, Kamila pojede s Tamarou do Mostu, je to kilometr od můstku.
25. cvičení - znudil znovu novou nymfu, nenasytnou synovu nutrii, jen sen, dnes netto, inventurou doplnil informace, jen onen jeden den nejde ven.
Myslíte, že na to má někdo kopyrajt?
KLÍČOVÁ SLOVA: město moře kuře stavení.

7 Comments:

Blogger Vilda said...

No jo, to skoro překonává vynalézavost některých češtinářů, viz. "desetiminutovky" na ZŠ:
"Zbít krabičku zrezivělými hřebíky... Vystřelit nabitými pistolemi na sousedovy jestřáby"...
... a teď ještě, jestli to mám dobře...
(mám - Google rulez :-)

21/12/04 11:00  
Anonymous Anonymní said...

Nemas. Krabicka se hrabiky sbiji.

-pankreas-

21/12/04 15:04  
Blogger Jan Vaněk jr. said...

Akorát že "zbít krabičku" = natlouct jí, což v kombinaci s užíváním hřebíků k tomu účelu už opravdu vzdoruje představivosti.
:-)

21/12/04 15:05  
Blogger Vilda said...

to Jan Vaněk: Vidíte, možná jsem stejnou chybu udělal i tenkrát v tom diktátu :-)

22/12/04 07:30  
Blogger Andrej said...

Vnímam to ako pomerne neškodú formu ventilovania predvianočného stresu...

22/12/04 09:51  
Anonymous Anonymní said...

žena, nůše, píseň, kost? Ja jsem se ucil zena, ruze, ... Oni to zmenili?

22/12/04 18:27  
Anonymous Anonymní said...

Ano, zmenili. Pred nusi navic byla driv vzorem "duse".

-pankreas-

23/12/04 11:00  

Okomentovat

<< Home