31.8.04

Fotbalu rozumí každý, já taky

S údivem jsem si uvědomil, že fotbalová liga má za sebou čtyři kola, aniž bych všiml, kdo s kým hrál a jak. Srpnový začátek ligy sleduje pozorně málokterý fanoušek krom nejzarytějších, to je pravda, ale aby mi to bylo úplně jedno, to se dřív nestávalo. Jenže je tu aféra s rozhodčími; člověk věděl, že občas něco je téměř jistě koupené, ale přece jen si dělal iluze, že to je okrajový problém. Očividně není. Proč sledovat podvod? Můj zájem o domácí fotbalovou soutěž však klesl na nulu, jak si teď uvědomuju, až po debaklu Baníku v Leverkusenu. Jedna věc je prohrát, druhá věc je 0:5. Naše liga na soutěže ve fotbalově vyspělých evropských zemích nemá, jak všichni vědí. Prachy a zase prachy. Ve všech klubech s částečnou výjimkou Sparty je to stejné: po úspěšné sezóně se vyprodají hráči a začne se skoro od nuly. Takhle dopadl liberecký zázrak, takhle teď dopadá Baník. Na Euru asi nehrál jiný tým, kde by propast mezi výkony reprezentace a úrovní domácí soutěže byla tak velká! Lék na český fotbal se zdá být jasný: vymést železným koštětem mafii, které provozuje ligu jako svůj soukromý vejvar, a průhledností poměrů pak přitáhnout investory s velkými a čistými (to jako myslíš Abramoviče, ty pako? říkám si), no dobře, jakžtakž čistými penězi. Třeba to už začalo. Ale spíš asi ne; ono se to zas nějak ututlá. - Ale na zápasy Sparty v Lize mistrů se určitě podívám, má tři nádherné soupeře; a na kvalifikaci MS samozřejmě taky, trochu ve strachu, že Eurem ta velká Brücknerova éra skončila. A třeba časem dojde zas i na tu ligu, Slávie bude potřebovat povzbudit... a slíbil jsem S., že letos ho už opravdu vezmu na fotbal... Kouzlo hry je v tom, že divákova důvěra dokáže regenerovat. Jen potřebuje trochu času.
Update: Právě čtu, že do Manchesteru přestoupil Wayne Rooney. To se má Sparta na co těšit!
KLÍČOVÁ SLOVA: gól!

2 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Vždycky mě překvapí, a zároveň potěší, když lidé z intelektuálské sféry, jejichž názorů si vážím, se vyznají z lásky k fotbalu. Například pan Rejžek. No a samozřejmě také Vy ;-)

Ladislav Bittner

31/8/04 21:58  
Anonymous Anonymní said...

Mimochodem, ta situace v naší lize je opravdu zlá. Myslím, že čím víc to soudy pročistí, tím lépe - i kdyby měly velké kluby za trest sestoupit. Je to totiž jedna z příčin nedůvěry diváků ve fotbal a malé návštěvnosti na ligových zápasech. Od toho se totiž všechno odvíjí. Vždyť i na druhou německou ligu chodí větší návštěvy než na naší první.

Viktor Jansík

18/9/04 22:00  

Okomentovat

<< Home