13.8.04

Povinná maturita z matematiky je opravdu nesmysl

Buzková má pravdu a Senát jakbysmet, povinná maturita z matematiky je hloupost. Myslím si to, ač jsem vzděláním technik a co do pohledu na svět asi pořád ještě víceméně taky. Ale ruku na srdce, kolik lidí potřebuje matematické vzdělání nad úroveň trojčlenky? Pokud vím, vrcholem středoškolské matematiky jsou základy diferenciálního a integrálního počtu. Pro drtivou většinu studentů zcela neužitečná buzerace a noční můra, pro tu nepatrnou menšinu, která to bude potřebovat, pak zpravidla pokažené, pedagogicky a odborně špatně zvládnuté budování myšlenkových základů, z nichž budou muset na matfyzu napřed pracně všechno zapomenout, aby mohli začít znova a lépe. (Omlouvám se všem dobrým učitelům, ale oni první uznají, že to tak je.) Namísto matematiky, fyziky, chemie a větší části biologie by bylo dobré mít integrální předmět odpovídající anglickému slovu science: základy přírodovědy pojaté ve vzájemných souvislostech, v praktických příkladech a ukázkách. Z toho by pak povinná maturita vedle češtiny a angličtiny jistě být mohla a měla. Proti "matice", jak vypadá dnes, zvedám vysoko ruku. Neuznávám argument, že učí logicky myslet: s většinou lidí dělá pravý opak. Logicky (přesněji řečeno: správně) myslet se lze naučit v rámci výuky čehokoli - cizího či vlastního jazyka, dějepisu či molekulární biologie genu. Ví-li učitel, jak na to a má-li žák motivaci.
KLÍČOVÁ SLOVA: rovnoběžka, tečna, sečna z plus do minus nekonečna.

2 Comments:

Blogger Jan Vaněk jr. said...

Přesně o tomhle velice pěkně psal Jan Sokol v MF 7. 7. ("Matematiku ano. Ale jakou?"):

(...) trojčlenku, procenta, elementární geometrii a něco ze statistiky potřebuje dnes v životě úplně každý. Odhadnout, jestli bude koberec do předsíně nebo večeře v restauraci stát sto, tisíc, anebo deset tisíc korun. Neplést si procenta s procentními body, nenechat se napálit „statistikou“ na malém vzorku, všimnout si, když se někde posunula desetinná čárka. Je to nezbytná součást vzdělání, nejenom gymnazijního. Je to však matematika? (...)

Když jsem se před pár lety snažil prosadit, aby se na všech školách povinně maturovalo ze „zacházení s čísly“, téměř všichni si to přeložili jako „matematika“ a rozuměli pod tím trigonometrické rovnice, nekonečné zlomky, řady a limity a jak se všechny ty půvabné věci jmenují, kvůli nimž se ještě stařenky v noci budí se studeným potem, že právě praskly u maturity. (...)

A tak se mi zdá, že rozumné řešení maturitního evergreenu vyžaduje, aby se všichni - ale hlavně matematici - smířili s tím, že „matematika“ je zkrátka dvojí. Jedna, ta obyčejná, které se kdysi říkalo „počty“ a kterou potřebuje úplně každý, ale kterou také každý snadno pochopí, a ta druhá, krásná a náročná, kterou budou potřebovat budoucí matematici, technici a vědci. Těm se má umožnit maturita ze skutečné matematiky. (...) Chtít ji zkoušet na konzervatořích nebo na zdravotních školách je holý nesmysl. Ale počítat, odhadovat, vyznat se v číslech potřebuje i muzikant a zdravotní sestra, o poslancích ani nemluvě.

17/8/04 11:42  
Blogger Andrej said...

Povinnú maturitu z jazyka && literatúry považujem za porovnateľnú kravinu ako je maturita z matematiky. Hlavne tú povinnú literatúru a dejepisecko-encyklopedický prehľad diel autorov považujem za absolútnu blbosť.
Mňa osobne toto tak komplexne znechutilo že aj keď som v čase strednej školy čítal cca 20 a viac knižiek za rok, z povinnej literatúry tam nebola ani jedna.
Takže skôr ako zaviesť povinnú matematiku by mali (nielen u Vás) zrušiť povinný jazyk a literatúru.

p.s.: Aby to nevyzeralo že som nejaký humanitne založený jedinec tak mám (okrem iných škôl a skúšok) maturitu z jazyka a literatúry, matematiky, anglického jazyka a informatiky + programovania.

23/11/04 10:20  

Okomentovat

<< Home