6.9.04

Terorista a liberál

New York. Madrid. Jeruzalém. Beslan. Beslan!
V západním světě se přinejmenším od září 2001 vede diskuse o dilematu bezpečnost/soukromí. Co je víc, občanská práva, nebo boj s terorem? Zřekneme se tradičních svobod, necháme si je omezit, smíříme se s tím, že budeme pořád někde ukazovat doklady, vyplňovat dotazníky, čekat ve frontě na vízum, necháme si šťourat ve svých osobních životech mnohem víc než dřív? Když bude hrůz přibývat - a Beslan zašel nepředstavitelně daleko - je se soukromím amen. Bude shledáno lehkým: na jedné misce vah vízové formality a bezpečnostní kamery, na druhé děti šílené hrůzou, zastřelené na útěku. Je tu silný emocionální argument i pro ty, kdo kašlou na osudy jiných: příště to přece mohou být naše děti... Všem Bushům a Putinům tohoto světa takové rozpoložení lidu vyhovuje. Nepodezírám je z úmluvy s Mordorem, nejsem na teorie spiknutí. Neříkám nic víc, než že jim to vyhovuje - mají volnější ruku, víc peněz na své vojáčky. Liberál prohrává, vítězí terorista: má nás už skoro tam, kde nás mít chce. A není jasné, co by mu v tom mohlo zabránit.
KLÍČOVÁ SLOVA: válka.

1 Comments:

Anonymous Anonymní said...

http://hulan.info/blog/item/reseni-arabske-a-cecenske-otazky

Castecne chapu jak Radka H!, tak Patrika Z!. Nenastava konec dejin jak se domniva pan F! - laska, nenavist a vztah pokracuje i po rozchodu, clovek zije ve vzpominkach a genech i po smrti (obcas zije v nadejich a ocekavanich dlouho pred tim, nez se vitezna spermie dotkne vajicka).

Teroristi provedou cas od casu neco jako v Beslanu, jako 911. O tom vime, mame strach. Cas od casu se proflakne neco jako muceni veznu americkou armadou. O tom vetsinou nevime - o ruskych akcich v Cecne si nedelam iluze. Na plastinsko-izraelsky konflikt jsme zvykli tak, ze nam dela problemy rozlisit dnesni zpravy od vcerejsich.

Vi nekdo jak se rozhodnout spravne?

Solvina.

6/9/04 19:16  

Okomentovat

<< Home