30.10.04

Kdyby byl Buttiglione muslim

Pan Buttiglione odmítá mlčky tolerovat některé věci, například homosexualitu; říká nahlas a hubatě, co si o nich myslí. EU je zásadně pro toleranci, i kdyby kvůli tomu měla netolerantně potlačit každého, kdo ji zpochybní. Takže pan Buttiglione nemůže být komisařem. Potud sylogismus v tzv. bruselské logice, která s aristotelskou či Booleovou má společného pramálo. Mám černé podezření, že kdyby nebyl Rocco Buttiglione konzervativní katolík, ale militantní muslim, prošel by snáz, ve jménu multikulturní tolerance a politické korektnosti. A zbabělosti.
Problém je hlubší. Já si nemyslím, že je homosexualita hřích, ale chápu, že důsledný katolík si to myslet musí. Nemyslím si to ostatně mimo jiné proto, že v mém pohledu na svět není pojem "hřích" jasně definován. S názory, které hlásá Buttiglione, nesouhlasím, ale pokládám je za užitečné. Nesouhlas musíte vůči někomu a něčemu vymezovat. Představa Evropy, v níž by lidé jeho ražení neomezeně vládli, je děsivá; ale hypotetická Evropa, v níž vládnou absolutní liberálové (jejichž liberalismus nadto není až na zanedbatelné výjimky odvozen od promyšleného a hlubokého přesvědčení, ale naopak plyne z duševní lenosti, neochoty přemýšlet), není o moc lepší. A máme k ní dost blízko.
KLÍČOVÁ SLOVA: pomalu přemýšlet.

2 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Buttiglione byl jednim z mala schopnych lidi a nejenom politickym paňácou... nakonec vsichni kdo nebudou nazorove vyhovovat euro-levicove unifikovanemu idealu politika, tak nebudou mit sanci. Pryc je Evropa, kde mel pravo na svobodny nazor kazdy clovek, ktery zaroven neohrozoval svobody a majetek druheho. Kam to s EU speje? odpovim si sam: do riadnych sraček! Desim se predstavy Evropy kde bude vladnout nazorova policie - ale to je levicakum vlastni, ze?

31/10/04 15:51  
Blogger dusoft said...

Nuz, ale nie je to tiez tak, ze moja sloboda konci tam, kde zacina sloboda druheho. A nie je urazkou homosexualov, ze ortodoxny katolix ich oznaci za hriesnikov? A to je este to najprijemnejsie oznacenie, ake pouzil, ze?

Treba sa na to pozriet aj z tejto strany... ALe samozrejme rozumiem, na co narazate.

4/11/04 09:58  

Okomentovat

<< Home