5.10.04

Společné zájmy?

"Co je dobré pro podnikatele a jejich prosperitu, musí být dobré i pro Českou republiku a její prosperitu," říká Mirek Topolánek v textu, v němž lze tušit zhuštěnou podobu volebního programu ODS. Ano; a co je dobré pro lva, musí být také dobré pro antilopy, že? Společný jmenovatel celospolečenského zájmu existuje, ale je malý - i u tak jednoznačně vyhlížejících věcí jako dodržování zákonů nebo ochrana životního prostředí lze tušit, že se zájmy podnikající menšiny a zaměstnané (či nezaměstnané) většiny mohou výrazně lišit. (Zatímco pro většinu z nás je důležitější prostor k životu a vzduch k dýchání, dodavatel stavebních prací na novou dálnici či tunel se na to jistě a nevyhnutelně dívá jinak.) Kapitalismus je, jaký je, nežádám po lvech, aby se živili travou, to by bylo marné a směšné; ale snad by bylo možné chtít po panu Topolánkovi, aby se vyjadřoval poctivěji. Možná mu ale křivdím, protože hned v podtitulu své statě to vlastně říká úplně jasně: "Na troskách sociálního státu musíme vystavět stát pro aktivní, úspěšné a sebevědomé (...)". A co s ostatními? Ti zřejmě zůstanou pod těmi troskami sociálního státu. - A teď úplně bez ironie: předností ODS je její čitelnost, předvídatelnost a poměrně značná konzistence názorů. Nic z toho se o ČSSD říci nedá. Topolánka rozhodně volit nebudu, ale i přes to jeho (v Česku asi povinné) mlžení o společných zájmech kapitálu a pracujících chápu, oč mu jde. Stanleyho and his boys bych se svými názory nejspíš volit měl, ale o co jde jim kromě těch vládních křesel samotných?
KLÍČOVÁ SLOVA: mlha přede mnou, mlha za mnou.

7 Comments:

Blogger AgiBlok said...

Já opravdu nechci společně s Johankou provokovat, ale co kdybys zkusil Zelené? Ti se ve spektru pohybují někde jako Ty.

5/10/04 22:22  
Blogger akb said...

No jo... Zelení jsou ještě daleko neprůhlednější než soc-dem. Kromě toho je to pořád ještě propadlý hlas, i když bych se nedivil, kdyby se v příštích parlamentních volbách (nebudou-li předčasné) přes těch pět procent dostali. Ale Patočka ani Beránek nejsou hoši, kteří by budili důvěru. To je ta bída s českou politikou, že je jak ty sovy ve Twin Peaks, co nejsou tím, čím se zdají být.

5/10/04 22:44  
Blogger Daniela Kantorova said...

btw, jak vybiras slova dne?

6/10/04 08:11  
Anonymous Anonymní said...

Hahaha, tak na ty Tupolankovo slova o troskach naprosto sedi tohle:
http://www.majorzeman.cz/data_soubory/vecna_rise.mp3
f0x

6/10/04 22:00  
Anonymous Anonymní said...

Já bych dneska klidně volil kohokoliv, komu se dá věřit, že mu opravdu půjde v první řadě o obecné zájmy a ne o svou kapsu a kamarády. Levice, pravice, to je jedno, největším nepřítelem je IMHO dneska korupce, klientelismus etc. Bohužel nikoho takového nevidím...
Pachollini

7/10/04 11:57  
Blogger akb said...

To Pachollini: no jo, a dokázali bychom takového člověka vůbec rozpoznat? Podle slov ne, podle činů... to se napřed musí dostat tak vysoko, aby nějaké mohl vykonat. A jejich interpretace bude vždycky dvojznačná. A podle před-politické kariéry taky ne, takových už bylo, co byli celkem prima kluci a holky a pak se dostali do funkcí a do půl roku se z nich stala neoddělitelná součást bandy lumpů.

7/10/04 15:41  
Anonymous Anonymní said...

to akB: ja zkusim Erazima Kohaka v nastavajicich senatnich volbach a jestli i on podlehne ostatnim zastupcum lidu, tak rezignuju na klasickou demokracii >8-((( , ale v elektronickou demokracii budu stale verit (i kdyz vladnouci masa je taky riziko) vitek

8/10/04 16:10  

Okomentovat

<< Home