8.12.04

IBM a Lenovo: podepsáno

Tak je to hotovo, pécéčková divize IBM jde do Číny. Součást všeobecného trendu... ani bych si toho nevšímal, kdyby to nebyla zrovna IBM. Jednak je to firma, která PC vytvořila, takže je v téhle transakci těžká symbolika. Jednak, což je přízemnější, ale pro mě důležitější, vlastním notebook značky IBM, jsem s ním velmi spokojen - a protože jsem si právě přečetl, že změna "nebude mít žádný dopad na zákazníky", půjdu si co nejdřív koupit místo svého čtyři roky starého ThinkPadu nový. (Stejně jsem se k tomu pomalu chystal.) Dokud jsou, dokud vypadají a fungují tak, jak dosud. Žádný dopad na zákazníky, to známe! To bych nesměl tenhle roztomilý obor sledovat dvacátý rok.
KLÍČOVÁ SLOVA: náklady; přidaná hodnota; akcionáři.

6 Comments:

Blogger PavelS said...

:)

Kdyz jsem pred cca tydnem videl prvni zpravy o spin-off PC divize, moje prvni myslenka byla,ze je nejvyssi cas jit koupit nejaky novy ThinkPad, dokud je cas.

8/12/04 12:27  
Anonymous Anonymní said...

Myslite ze fakt ze budou ThinkPady vyrabet Cinane bude mit negativni vliv na kvalitu? Sluzby klientum?

8/12/04 14:40  
Blogger akb said...

Jaké služby klientům? Žádné tam stejně nejsou... To ne, ale myslím, že z nabídky postupně zmízí hi-end modely a všelijaké šikovné rysy, které konkurence nemá, nebo aspoň nikdy ne všechny najednou: od lampičky na osvětlení klávesnice po propracovaný režim záchrany a obnovy dat. Že se z toho prostě stane další počítačový Hyundai. Levná masová produkce. Číňani by tohle dokázali udělat i z Porsche, když už jsem u těch auto- přirovnání. A skvěle by se to prodávalo. A ještě by k tomu přidávali sojovou omáčku.

8/12/04 14:53  
Anonymous Anonymní said...

to si jako myslíte, že do ted vyráběl notebooky pro IBM nekdo jiný než cinani? nenechte se přeci vysmát...

9/12/04 09:51  
Blogger akb said...

No, na mém notebooku je opravdu štítek Made in USA, ale to není podstatné. IBM má fabriky po celém světě a kromě nich taky smluvní výrobce - ten počítač by mohl být klidně smontovaný třeba ve Foxconnu v Pardubicích. Outsourcing montáže je jedna věc, prodej celé divize jiná: to znamená, že se přesouvá také vývoj, marketing, rozhodování o tom, jak budou nové modely vypadat...

9/12/04 09:59  
Anonymous Anonymní said...

Pokud si dobre vzpominam, tak pocitace IBM se pro Evropu vyrabeji v Irsku nebo VB - jako nadnarodni firma jsme meli specialni ceniky s vyhodnymi cenami pro vybrane modely, ale to vetsinou obnaselo cca 3 - 4 tydny cekani, az je vyrobi a dopravi do CR.

David

9/12/04 11:18  

Okomentovat

<< Home