28.1.05

IT byznys čekají světlé zítřky

Softwarové noviny včera udělovaly Produkty roku. Měl jsem tam něco na práci :-) a díky tomu jsem si poslechl krátký improvizovaný proslov Ondřeje Felixe, který býval ředitelem české pobočky Oracle, krátce šéfem Českého Telecomu, až do nárazu na politickou realitu pak předsedou dozorčí rady téhož; nyní místopředseda SPIS a jinak zatím na volné noze. Příležitostný sběratel cen. Ale k tomu proslovu: Felix řekl (parafrázuju zpaměti), že počítačový průmysl má před sebou vynikající budoucnost, protože díky nástupu digitálních technologií do domácností nastane takový zmatek, takové potíže s nefungováním, nekompatibilitou atd., že by v tom byl čert, aby to příslušné specialisty dobře neuživilo po mnoho dalších let.
Všichni se samozřejmě smáli. Ale já Ondřeje Felixe trochu znám a myslím, že nemá ve zvyku žertovat jen tak - přesněji řečeno, že dovede říkat hluboké pravdy maskované jako žert. Proniknou tak hlouběji. Často je to jediný efektivní způsob, jak některé věci sdělovat.
Takže přemýšlím o digitální domácnosti. Budeme mít za pár let na počítači třeba ikonu nazvanou Washing Machine nebo Dishwasher? O ikonkách Stereo, Thermostat a Home Alarm ani nemluvě? Dává to smysl: bezdrátová Wi-Fi síť umožní propojit spotřebiče levně a bez kabeláže. Vyhodit z jednotlivých přístrojů ovládací logiku a centralizovat ji do PC by umožnilo zlevnit je a zjednodušit (přesně tímto vývojem prošly například tiskárny, dřív to byl vlastně samostatný počítač, dneska je to tupý terminál chytrého PC). Jenže pak běda, když se vám pokazí počítač, takže budeme zřejmě potřebovat zdvojovat procesory a paměti, jako je to dnes v serverech řídících kritické aplikace v podnicích. Tou dobou budou však polovodiče natolik levné, že velká hardwarová redundance nebude problém. A jak bude celá ta industry šťastná, že má co dělat a prodávat! Nové profese. Nové prostory působnosti pro hackery. Nové časopisy. Diskuse o vhodnosti Linuxu pro mikrovlnku.
Pamatuju takový starý kreslený vtip: hospodyně nese na stůl pekáč s husou spálenou na uhel a s omluvným úsměvem říká rodině: "Unrecoverable Application Error."
Snad mi Ondřej Felix promine, že jsem jeho pěkný nápad zkusil trochu rozvinout... a myslím, že má naprostou pravdu.
KLÍČOVÁ SLOVA: vpřed, jenom vpřed!

0 Comments:

Okomentovat

<< Home