18.1.05

Kolektiv a myslící člověk

Česká republika ještě nemá strategii hospodářského růstu, ale strategie hospodářského růstu už má svou webovou stránku. Martin Jahn si postavil expertní tým, který má vypracovat dokument, jaký tu ještě nebyl: plán, jak nás dostat na úroveň Irska a Finska. Nechci to zlehčovat. Něco se dělat musí; Finsko a Irsko jsou dobré vzory; politici nemohou začít jinak než od nějakého takového papíru; podle toho, co se lze dovědět, má Jahn v týmu kvalitní lidi (a měli by dát na ten web urychleně nějaký jmenný seznam, ať to víme s jistotou); a ti lidé mají o čem přemýšlet, řešení pro Českou republiku nejsou triviální a nelze si je opatřit na úrovni hospodských řečí ("zrušte daně"). Takže je to celé rozumný krok rozumným směrem - teoreticky. Potíže nastanou, až bude strategie hotová. Ať totiž expertní tým vymyslí cokoli, musí to nutně znamenat, že některým lidem se povede docela určitě a hned hůř, aby se obecně vzato jiným lidem (i když ty množiny nejsou úplně disjunktní) vedlo možná a v budoucnu líp. Tohle si mohl dovolit předložit Britům Churchill, ale těžko si to dovolí současná vláda před volbami. Jahn skončí tam, kde jeho koncepce (i když to není přesné; on skončí někde v New Yorku nebo v Bruselu, zatímco koncepce poputuje Vltavou a Labem k Hamburku). Mimochodem, včera jsem byl na nějakém shromáždění, kde hovořil. Dvakrát se přeřekl: "u nás v CzechInvestu". Možná je tohle jeho hlavní problém; že mu pořád ještě nedošlo, kde to teď vlastně sedí. Sovětský spisovatel Daniil Granin ve své (pěkné) knize Letím do bouřky napsal nesmrtelnou větu: "Tak velký kolektiv si už může dovolit jednoho myslícího člověka." Ale nemívá to ten myslící člověk lehké. Na druhou stranu, co má dělat jiného než letět do bouřky? Bude dobře, když aspoň napíšou ten papír.
KLÍČOVÁ SLOVA: dohnat a předehnat; Lisabonská výzva; kupředu, zpátky ni krok.

3 Comments:

Anonymous Anonymní said...

No, obvykle mívám k Tvým příspěvkům kdekoliv publikovaným připomínky, námitky či přímo nesouhlasím, ale tohle Ti podepisuju. Jen mi už dlouho vrtá hlavou, proč vlastně Jahn šel zrovna to tohoto vládního spolku. Ale možná vím, ono u nás není na výběr :(
BST

18/1/05 13:45  
Blogger Jozef Chocholáček said...

Jahn for PM! (?)

19/1/05 07:34  
Anonymous Anonymní said...

Jahn moc dobře ví, že současná vláda se drží zuby nehty, jen aby si vládnoucí strana a její podomci mohli ještě něco nakrást, než zákonitě odejdou do propadliště dějin, ale nemůže to říci takhle naplno. Z minulosti i ze současnosti víme, že růst mohou nastartovat jen lidé a to jen takoví, kteří jsou pracovití, podnikaví a předvídaví (určitě by se našla spousta dalších přívlastků). Takové lidi však současná vláda nemá ráda a raději si podpláci masu svých voličů z opačné strany barikády. Na tom slavném webu by úplně stačilo napsat "Přestaňte přerozdělovat, přestaňte utahovat šrouby, netrestejte za aktivitu."

P.C.

23/1/05 13:46  

Okomentovat

<< Home