15.12.04

Zakleti ve zvěrokruhu

Léta se ošklíbám nad horoskopy. A hle, ono na nich asi přece jen něco je. Navíc způsobem, který je naprosto logický, srozumitelný, dokonce asi nevyhnutelný. Zatím se zaplaťbůh hovoří jen o měsíci narození a ne o konjunkci Marsu s Jupiterem, ale i na to možná časem dojde. Prozatím musím uznat, že tohle by mohla být pravda. (Zpráva v Guardianu nalezena via Blisty jako obvykle.)
KLÍČOVÁ SLOVA: cykly.

5 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Ono ostatne nic nesvedci proti tomu, ze astrologie do urcite miry funguje, ne? Tezko muzeme tvrdit, ze na nas konjunkce Marsu s Jupiterem nema vliv - ano, nevime o tom, ze by mela, ale to nic nedokazuje, ze? :) Stari rekove take - asi - neznali gravitaci, ale neznamena to jeste, ze na ne nemela vliv? :)
A pokud jde o dusevni choroby jako je schizofrenie (tedy poruchu vnimani), tak tam bychom nejprve museli vedet jak vnimani pracuje... coz nevime.

15/12/04 08:07  
Blogger Andrej said...

Načo to komplikovať nejakými astro(ne)logickými blábolmi? Čo takto vplyv meniacej sa výživy v rôznych ročných obdobiach, vplyv rozdielnej vonkajšej teploty, vplyv rozdielnej intenzity svetla atď. na vnútromaternicový a prípadne aj popôrodný vývoj človiečika?

15/12/04 09:22  
Anonymous Anonymní said...

Wu: Nad novinovymi horoskopy bych se osklibal klidne dal :) Ale od doby, kdy jsem vzal do ruky prirucku na solidni sestaveni horoskopu a pokusil se kolegovi vytvorit skutecny horoskop, beru astrologii opatrneji. Puvodne slo o to, abychom ukazali vagnost a univerzalnost vsech tvrzeni, jenze... zretelne tam vyslo i zabyvani se chemii, moderni technikou, sklony k teatralnosti a dalsi povahove rysy. Mozna "nepoznana zakonitost"?

15/12/04 09:25  
Anonymous Anonymní said...

Ad Mormegil said...

Jo, je divne, ze by povahu cloveka ovlivnovala vzajemna poloha Pluta a Neptuna. Jenze - vime, co VSECHNO povahu cloveka ovlivnuje? Nevime. Zda se nam vliv Pluta a Neptuna absurdni? Zda - stejne jako se ve stredoveku zdala lidem absurdni predstava kulate zeme (abych pouzil klasicky priklad).
Co z toho plyne? Jen to, ze NEVIME, zda vzajemne postaveni Pluta a Neptuna ma na cloveka nejaky vliv - jakkoli se nam to zda divne a nepravdepodobne. Jsme schopni ten vliv nejak vyloucit? Nejsme - protoze bychom museli tvrdit, ze uz jsme vse objevili a vsemu rozumime.
Take nemusi jit o primy vliv - co kdyz Pluto s Neptunem ovlivnuji neco dalsiho, ceho jsme si zatim nevsimli, a tohle uz vliv na cloveka ma?

15/12/04 10:29  
Anonymous Anonymní said...

Ad Mormegil: Jasne, nemame vedecky duvod akceptovat astrologii. Jenze nename ani zadny duvod proti. Tvrdim tedy, ze bychom meli astrologii zkoumat bez toho, abychom ji a priori odmitali. Nic vice, nic mene.

Ad Johanka: Ok, mozna, ze jsme priklad s kulatou zemi pouzil nevhodne. Co tedy elektromagenticke vlneni? O tom ve stredoveku nic moc nevedeli a treba kdyby videli dnesni vlaky "jedouci" na magnetickem poli - co by si asi pomysleli?

15/12/04 19:53  

Okomentovat

<< Home