11.11.04

Důvody frustrace

Hm. Tak jsem se dověděl, že ve věkové skupině, do níž patřím, je 26 % Čechů pro návrat do poměrů před listopadem 1989. To je sakra hodně a vyžaduje to nějaké vysvětlení. Napadá mě jen jedno: je to zhruba počet lidí, kterým se dnes skutečně nevede dobře. Otázka je, do jaké míry jejich vlastní vinou. V Praze, kde jsou vysoké mzdy (pravda, i vyšší životní náklady), malá nezaměstnanost a velká mobilita pracovní síly, je snadné říci, že se každý, kdo není líný, docela dobře uživí. Dvacet kilometrů za hranicí hlavního města to už vypadá jinak. Česko mi připadá čím dál tím víc jako dvourychlostní stát: centrum je na úrovni EU, periférie z větší části ne. Praha se historicky vyvinula - podobně jako Vídeň či Budapešť - jako velké hlavní město malé země. Jednou z velmi užitečných věcí, o nichž by měla přemýšlet každá naše vláda, je podpora decentralizace. Skutečné, ne takové, která znamená, že se pár méně významných úřadů pošle do Brna. Kdyby se Praha se zbytkem země trochu podělila o svůj úspěch, ubylo by objektivních důvodů pro nespokojenost. Z tohoto hlediska představuje velké plus třeba TPCA v Kolíně. - Potíž je taky v tom, že téměř všichni, koho je vidět a slyšet (novináři, politici, společenské elity) žijí v Praze, odvozují své názory a měřitka od toho, co kolem sebe denně vidí. Když budete bez práce v zapadlé vesnici někde mezi Kroměříží a koncem světa, kde právě zrušili prodělečnou autobusovou linku do okresního města, a budete ještě k tomu denně číst v novinách, že za vaše problémy může vaše lenost a neschopnost, pak po nějaké době taky možná řeknete, už jen ze vzteku, že za komunistů bylo líp. Mimochodem, poctivě se přiznám, že mě to v depresivních chvílích někdy taky napadne. Na tom nic není: důležité je nad emoce nadřadit rozum a připomenout si, že to prostě není pravda, že líp nebylo, už jen proto, že život nemá jen materiální rozměr. Patřím holt ke generaci zkažené sedmdesátými a osmdesátými léty, předstíráním práce a sociálními jistotami. Málokdo dokáže překročit vlastní stín.
KLÍČOVÁ SLOVA: pod povrch.

7 Comments:

Blogger Roman Stanek said...

Naprostá pravda! A člověk nemusí jezdit ani do Kroměříže. Nedávno jsem byl v Berouně což je a) směr na západ a b) 20 min po dálnici a měl jsem pocit, že jsme o 10 let zpět. A bez stroje času: http://geeklandia.blogspot.com/2004/10/time-machine.html

Myslím, že v některých severských zemích musí mít každé krajské město svoje jedno ministerstvo. To by mohlo být řešení i pro nás.

11/11/04 12:57  
Blogger PavelS said...

Huh? Ministerstvo do mesta jako reseni? No to mi nejak neprijde jako perspektivni cesta.

Z mojeho pohledu je to vic o moznosti vzniku mensich firem,ketre jsou specializovane na svuj hodne specificky trh. Ted jsem ve Svedsku byl u jedne firmy, ktera sidli doslova uprostered niceho, nicmene zamestnava 30 lidi v kovovyrobe a ma ve svem portfoliu pomerne dominantni pozici v celem Svedsku.

Take je to o koupeschonosti, cim vic budou lide schopni a ochotni utracet za ruzne sluzby, misto toho aby si vsechno resili svepomoci, tim vic bude drobnych zivnostniku typu udrzba zahrad apod.

A nejsem pusty teoretik, ziju na mensi vesnici na Severni Morave a vidim jak to chodi.

Take doufam a myslim, ze ne marne, ze si zahranicni firmy zacnou uvedomovat vyhodnost investic mimo tradicni oblasti, jsou obory, kde skutecne nezalezi az tolik na umisteni.

Je to takovy negativni zpetna vazba, cim vic lidi odchazi do velkych mest/Prahy, tim horsi situace v tom puvodnim miste, protoze typicky odchazeji ti schopnejsi, pruraznejsi a svym zpusobem jeste zhorsuji moznosti pro ty o zustanou.

Ale i tady si myslim,ze nastavaji korekcni mechanismy, lidi po case treba uz nechteji zit v hektickem meste, firmy chteji vyuzit diferencialu cenove urovne mezd a nemovitostri apod.

Take bohuzel doplacime na historickou zkusenost, stat se postara, v tomto pripade je to silne demotivujici pro spoustu lidi, s zadnym usilim ziji vicemene stejne jako kdyby dreli za malo penez. Nicmene drive proste na vyber nebylo.

11/11/04 21:23  
Anonymous Anonymní said...

My venkovani o tomto problému víme. Bohužel decentralizace asi nepřipadá v úvahu - to by pražáci nepřežili. A tak jediné co by bylo dobré, kdyby si alepoň Praha tu dvojrychlostnost uvědomila.
Petr Mikan

12/11/04 11:38  
Anonymous Anonymní said...

"decentralizace asi nepřipadá v úvahu - to by pražáci nepřežili"

ale my bychom to přežili, nebojte. Vy si opravdu myslíte, že kdyby se celá vláda i s parlamentem odstěhovali do Berouna nebo Bruntálu, a nebo kdyby opravdu došlo k té vzývané decentralizaci - já jsem pro!, tak by Praha zchudla a vylidnila se? Spíš bychom si tu oddychli.

Jezovec

12/11/04 12:35  
Blogger akb said...

Varianta Bern/Bonn/Haag: jako ideální administrativní hlavní město ČR se mi jeví Olomouc... centrální poloha, krásné historické město, ne zbytečně velké. Ale možná až moc malé, přesídlením centrálních úřadů by tam koncentrace blbů hrozila stoupnout nad únosnou mez, v Praze se to trochu naředí... Tak radši Brno? BTW, Mečiar chtěl zcela vážně přemístit hlavní město Slovenska do dvojměstí Banská Bystrica/Zvolen. Ale nebyl zvolen :-)

12/11/04 13:00  
Anonymous Anonymní said...

Dovoluju si odhadnout, že 50 km od Prahy by vše mělo být v pohodě a kdo nemá práci, byť by měl do Prahy dojíždět, je opravdu líný. Nejhůř na tom opravdu asi budou zapadlé vesničky někde na Vysočině a v Jeseníkách, ale stěhování úřadů asi není správné řešení. Má-li stát pomoci, pokud vůbec chce, ať vybuduje dopravní infrastrukturu a uvolní pravidla podnikání. Lenoch sice zůstane lenochem, ale ti přičinlivější budou mít svou snahu daleko jednodušší. A nakonec zbude i na ty, co opravdu nemohou.

14/11/04 17:33  
Blogger dusoft said...

No, Meciar to chcel uskutocnit este za svojej druhej vlady, t.j. 1994-1998, takze to zvolenie s tym nic nema. Jednoducho to iba nestihol. Nad tym megalopolisom by sme sa ale viaceri zasmiali (BB+ZV)

16/11/04 17:38  

Okomentovat

<< Home