3.11.04

Splašené vysavače

Tak to asi není vtip: pan Charouz bude dovážet a pod značkou Jawa prodávat autíčka s motorem 500 ccm, díky nějaké hříčce předpisů homologovaná jako moped, takže je lze legálně řídit už od patnácti let. To je také jejich jediná výhoda, jinak jsou dražší než Fabia. Cílová skupina je tudíž jasná, dětičky bohatých a rozhazovačných rodičů, které se už už nutně potřebují cítit jako v Beverly Hills 90210. Jako podnikatelský plán to není špatně vymyšleno (pan Charouz má prý ostatně nějaké dluhy, tak si na ně jistě potřebuje vydělat). Jako technická hračka je to roztomilé. Jako sociální úkaz pozoruhodné; báječné téma na doktorskou práci. Jako příspěvek k bezpečnosti silničního provozu neradostné. I když, pravda, těch autíček nebude jistě nikdy jezdit mnoho a i když na českých silnicích a ulicích už o moc hůř ani být nemůže. Diskuse o pětistovkách s patnáctiletými řidiči za volantem bude možná ještě bouřlivá, ale o život jde v provozu denně i bez nich. Nicméně - stejně nechápu, proč něco, co každý normální člověk nazve autem, může být zákonem definováno jako moped.
KLÍČOVÁ SLOVA: zdravý rozum; odpovědnost; policie.

4 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Ve Francii maji neco podobnyho.. pouzivaji to opilci, co prijdou o ridicak ;-)

3/11/04 20:13  
Anonymous Anonymní said...

Na jednu stranu - od 16 muzete pilotovat motorove letadlo. Na druhou stranu - takovy sageway (nebo jak se to pise) by nadelal min skody.

3/11/04 20:16  
Blogger Fandor said...

Auticko pekne, pomatuji si, jak za mych gymnazialnich studii (par let nazpet) jezdili deti mistnich zbohatliku do skoly na mopedech, tehdy stal jeden 50-60k Kc. Nevyhodou miniauticka je omezena rychlost na 45 km/h, to ho imho degraduje na (pri)mestkou nakupni tasku ...

3/11/04 22:51  
Anonymous Anonymní said...

Pokud je mi znamo, tak deti (synove) zbohatliku jezdi i nyni bez ridicaku (alespon tech nekolik pripadu, ktere znam bliz) a prilis je to netrapi... takze pokud zacnou jezdit temito auticky misto nadupanymi limuzinami svych rodicu, bude to jedine dobre.

4/11/04 17:48  

Okomentovat

<< Home