16.2.05

Normální je nekouřit, ale kouřit je taky normální

Disclaimer: Jsem nekuřák, zakouřené prostory mi vadí - do té míry, že jsem už skoro zapomněl, jak chutná točené pivo. Když do kavárny či hospody, kde houstne dým, přece jen zabloudím, strkám pak doma svetr do pračky a nadávám u toho. Konec disclaimeru. A teď pár slov o toleranci.
Svou nechuť k tabákovému kouři vnímám jako svůj problém, ne problém někoho jiného. Tenhle pohled na věc začíná být menšinový. Evropské předpisy, které výhledově jistě budou implementovány i u nás - zda to projde už dnes, nebo za pár let, je lhostejné - nejsou zaměřeny proti kouření, ale proti kuřákům. To je rozdíl. Jsem proti kouření, ale nemám nic proti kuřákům. Kouří třetina populace. V době, kdy se na práva početně mnohem menších a často zcela obskurních menšin dbá až hystericky, je netolerance ke kuřákům pozoruhodná. Člověk s cigaretou je dnes štvaná zvěř - když vidím kancelářská děvčata na mrazu před budovami amerického střihu, je mi jich opravdu líto. A netolerance budí netoleraci: tam, kde se se kouřit smí (nebo nesmí, ale je to prakticky nevymahatelné), využívají kuřáci tohoto práva na doraz, často nad rámec slušnosti. Zakazování rozhodně nevytvoří ve společnosti atmosféru, v níž by člověk třeba v hospodě v době oběda mohl bez rozpaků říci: "Promiňte, opravdu mi vadí, že tady zrovna teď kouříte." Protože - přece nevěříte, že absolutní zákaz kouření v restauracích bude fungovat? Kdo by ho vymáhal? Hostinští? Obchodní inspekce? Hygienici? Nedejbože policie? To je přece všechno nesmysl.
Buďme na sebe navzájem slušní, učme se domluvit se peer-to-peer, cestou zákona toho chtějme řešit co nejméně. Čím víc omezujících zákonů, tím hůř se bude žít kuřákům i nekuřákům. Jo, a smiřme se s tím, že ta slavná věta o svobodě jednoho, která končí tam, kde začíná svoboda druhého, se nedá brát doslova. Na to máme v Evropě moc vysokou hustotu osídlení. Trošku do sebe těmi lokty vždycky budeme v tlačenici strkat. A my fajnovky si holt trochu častěji vypereme svetr.
KLÍČOVÁ SLOVA: proti srsti.

23 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Zlatá slova, do kamene tesat! Bohužel, zakazovat je vždycky zábavnější než tolerovat.

16/2/05 12:01  
Anonymous Anonymní said...

Jenomže takovéhle liberální řečičky končí v situaci, kdy si v hospodě pod cedulí "v době oběda kouření zakázáno" zapálí hovado v montérkách, které vás na jakékoli ohrazení ohodnotí jako... genitálie.

Pokud by všichni lidé na světě byli jako Vy nebo já, tak by to možná fungovalo...

16/2/05 15:10  
Blogger jezovec said...

No, nevím, já jsem byl také dlouho tolerantním nekuřákem, ale opravdu si nemyslím že nejdřív byla "nekuřácká netolerance" a "nadoraz kuřácká neomalenost" je až reakcí na ní....

16/2/05 15:19  
Blogger akb said...

Myslím, že je užitečné podívat se na to - ale doopravdy! - očima té druhé strany. Ať je člověk kuřák nebo nekuřák. Prozatím je na takové uvažování dost času...

16/2/05 15:23  
Blogger Vít Čondák said...

Tohle je tak čapkovký komentář... ("A když se my lidé budeme pěkně chovat k pejskům..." =)

Možná, že ten zákaz nebudou všichni dodržovat, ale minimálně se ten počet aktivních kuřáků v hospodách sníží.
Koneckonců maximální rychlost v obci taky všchni nedodržují, ale většina řidičů kolem ní alespoň osciluje. =)

Mimochodem podle očitého svědka to třeba v Irsku docela funguje.

16/2/05 18:41  
Anonymous Anonymní said...

tiez mam pocit, ze je to hon na carodejnice vedeny az s uchylnou radostou "tak a teram IM ukazeme!".

pritom mozete dokola poukazovat na to, ze to, co IM vadi su HULVATI.

vzdy otrepavaju o hlavu rovnake argumenty: fajciari (VSETCI) hadzu spaky po ulici, fajciari (VSETCI) fajcia tam, kde je to neslusne, fajciari (VSETCI) IM skodia na zdravi.

Pritom JA hadzem spaky tam, kam HULVATI ani nenakuknu (do kosa), JA fajcim tam, kde si to mozem dovolit (NEDYCHAM v nevetranej miestnosti dym do nosa ani fajciarom), neuverim, ze IM skodi fajciar vzdialeny od nich niekolko metrov.

Zato vsak viem, ze HULVAT bude na zem hadzat okrem spakov aj ZUVACKY, ani nema cenu menovat.

Ten problem su HULVATI, aj ti co nefajcia.

Pritom tie "zafajcene" hospody su ICH CIELOM? Nie su to podniky na najnizsej priecke "pohostinskych" zariadeni? Naozaj prave tam sa chcete zdrzovat? Naozaj si myslite, ze prave ZAKON je to prave k ohladuplnemu spravaniu sa HULVATA?

16/2/05 22:33  
Anonymous Anonymní said...

Článek mi přijde jako nepochopení problému, jako kdyby se týkal sexuálního harašení a toho, zda pouštět ženu do dveří první - tam je to třeba o tolerenaci a zákazech. Boj proti kouření má přece hlavní smysl v tom, že v rámci Evropy umírají stovky, u nás možná desítky tisíc lidí úplně zbytečně na následky kouření. Přičemž nejde o nějaké nedústojné prodlužování života, umírají nepřiměřeně mladí a docela hnusnou smrtí a hlavně zbytečně. Co existuje předpisů o autech a přitom při haváriích zahyne lidí ročně daleko míň. Takže je stát v situaci, kdy obrovská automobilka vyrábí auta, z kterých každé třetí vybuchne a tak má za to, že by bylo dobré tenhle typ zakázat. Každý normální člověk s tím musí jen souhlasit. A že stát chrání ještě o něco víc ty náhodné a nedobrovolné oběti, tedy sekundární kuřáky, je přece taky naprosto správné.

16/2/05 22:44  
Anonymous Anonymní said...

akb: plně souhlasím.

Zákaz nebo ne, trend určí trh.

Disclaimer: jsem bývalý kuřák, který si rád dá příležitostný doutník.

Nevadí mi kouření na chodbách kancelářských budov, ale nesnídal bych v restauraci kde se kouří...

… podle toho si vybírám kam chodím snídat-obědvat-na drink. Ať se rozhodnou majitele restauraci (kaváren/barů/atd.), podle toho si je vyberou klienti.
Nikdo mě nenutí chodit snídat do restaurace kde se kouří, ale to právo jim neberu. Prostě půjdu jinam. Taktéž kuřáky nikdo nenutí chodit snídat do hotelů, kde se zpravidla v době snídaně nekouří.

16/2/05 23:16  
Anonymous Anonymní said...

Ano, netolerance budi netoleranci a soucacne protikuracke tazeni je toho dusledkem. Kyvadlo dosahlo krajniho bodu a ted se vraci a nabira rychlost. Obavam se, ze zamenujete pricinu a dusledek.

Nejsem priznivcem socialniho intezenyrstvi, ale prece jen, nebylo by vyhodnejsi, kdyby koureni normalni nebylo? Treba by pak ta devcata nemusela pred budouvou postavat; nemela by proc.

17/2/05 01:09  
Anonymous Anonymní said...

(odvěký nekuřák, kupodivu nikoliv extrémně netolerantní - jak se možná bude zdát)

Tak nevím, snad autor čtenáře jen škádlí - nechce se mi věřit, že by to fakt myslel vážně (po tom ostatním, čím mi nezřídka mluví z duše).

Nejde přeci "jen" o "nechuť k tabákovému kouři" - o pasivním kouření snad víme málo nebo můžeme o jeho "údajných" důsledcích pořád pochybovat?

Nemohu kouření nevidět jako do nemalé míry slabost či zlozvyk – i kuřák už dobře ví, že za požitek docela draze platí, ale stojí mu to za zřejmě to.
Opravdu ale nevím, proč i já mám být něčím zlozvykem/slabostí postižen (a to i kdyby nešlo o zdraví a bylo to jen "o nechuti").

Nechce-li být nekuřák takto postižen (a já myslím, že fakt jde o zdraví - jen následky není vidět/cítit hned jako na svetru, který navíc zachrání pračka), tak se chtě nechtě potká s kdejakou reakcí - o montérkách se tu už psalo, opak je hodně světlou výjimkou a o budoucnosti si iluze nedělám.

Kde pak končí tolerance a začíná blbost/zbabělost/pohodlnost?

Napadne mě ve slabších chvílích - škoda, že nemám kuřáky taky čím otravovat, aby to bylo alespoň fifty fifty... (a to bych se spokojil jen s nechutí, zdraví bych jim ani ničit nemusel). Možná už někomu nechuť i působím – třeba vzhledem (to ale ovlivním jen zčásti), možná něčím dalším - ale buď je to něco, za co opravdu mohu jen sotva (no, nejeden kuřák je asi taky schopen říci, že za své kouření nemůže...) nebo něco, co se s masovostí a vlezlosti kouření (byť menšinovou) nedá srovnat. O šrámech na zdraví nemluvě.

A ještě pohled z druhé strany - dobře, nezakazujme kouření, ale ať je to kuřák, kdo obejde hospodu a zeptá se ostatních, jestli si může zapálit... Praštěné? A proč by to mělo být naopak??

Ale to už jsem skoro u "normální je nekouřit", tak radši končím.

17/2/05 01:44  
Anonymous Anonymní said...

Vždy sa musím čudovať, že fajčiarom nevadí, že smrdia ako odpadkový kôš. Navyše v článku spomínané mladé devy, ktoré sa snažia vizerať čo najlepšie a od úst sa im valý smrad ako zo smetiska. Sú to veci čo nechápem. Taktiež je jasné, že z najväčšou pravdepodobnosťou budú umierať v bolestiach na rakovinu. Ale to už je ich problém, "to sa ma netýka". Čo sa ma ale rozhodne týka je, źe sa budú liečiť za moje peniaze (zdravotné poistenie si platíme rovnako, ale sa u lekára vyskytujem s periódou cca 6 rokov, teda aspoň keď beriem posledné 3 návštevy.)

Snažím sa byť tolerantný. Fakt sa veľmi snažím, ale prechádzka cez sídlisko, ktorú musím absolvovať cestou k autu, kde nie úplne úžasnú scenériu panelákov dopĺňajú všade sa váľajúce špaky je dosť deprimujúca.

Vraj mám chodiť do takej reštaurácie na obed, kde sa nefajčí. V Prahe viem s istotou len o troch (2x Govinda a jedna zenová vegetariánska reštaurácia v centre). Z Novy to mám najbližšie do dvoch pizzérii, jedna je na barrandovskom sídlisku (tam chodím na obed najčastejšie) a druhá je v opár kilometrov vzdialenejšom Slivenci (tam je to čo sa fajčenia týka oveľa lepšie).

Ešte sa mi nestalo, že by som bol v tej barrandovskej pizzérii a nefajčilo sa tam /cez obed/. Toľko čo do seba natlačia jedlo, hneď siahajú po tom smrade a ten je všade vôkol. Nedá sa mu ubrániť. Už ste niekedy skúsili nejakého takého dobrodinca požiadať, aby nefajčil? Že vám to fakt vadí a že by v čase obeda ani nemal. Pohľadom by vraždil!

Ako už bolo v jednom príspevku spomínané, možno by stálo za to pár-krár vyskúšať sadnúť si poblíž a fakt strašne smrdieť. Ako by sa im to páčilo. Či by im chutilo.

Najviac ma vždy dorazí obľúbená fajčiarská vetička: "veď chvíľu to vydržíš". Ale prečo ja? Ja svojím nefajčením predsa nikoho neobťažujem.

Nech si fajči kto chce, koľko chce. Keď mu nevadia okamžité i budúce následky. Ale nerád by som sa na ich riešení nedobrovoľne podieľal...

17/2/05 03:25  
Anonymous Anonymní said...

Nemohu s autorem souhlasit. Je mi 40 a postupem času jsem se z nekuřáka změnil v militantního nekuřáka. Jistě že ne z vlatní vůle, ale pod tlakem bezohledných kuřáků. Již mnohokrát se mi stalo, že v době oběda v restauraci, kam jsem přišel s mými malými dětmi, odmítli přestat kouřit - přestože jsme je já nebo manželka slušně požádali. Oni se mohou od jídla zvednout a jít si zakouřit ven, ale já těžko mohu jíst na ulici. Veškerá potíž je v tom, že ONI si neuvědomují, že své okolí obtěžují. Je potřeba to řešit zákonem, trh tady vyřeší jedině to, že se bude kouřit všude - hospodský sám od sebe kouření nikdy nezakáže, protože se kuřáci přesunou jinam. Je potřeba to zakázat všude.

17/2/05 08:27  
Anonymous Anonymní said...

Jako silný kuřák s několika pokusy přestat na kontě jsem bohužel zjistila, že mně může pomoct jenom když se cigarety zakážou a přestanou prodávat. Štve mě to, ale vůli nemám. Takže za mně: víc zákazů.

17/2/05 09:50  
Blogger dusoft said...

Ciastocne s tebou suhlasim, ale ako uz spomenuli moji preddiskutujuci, peer-to-peer je vyhodne, ak to ludia chapu. Skusenost ale potvrdzuje, ze skor ako zahasenie cigarety pride ohradenie, ze si vo fajciarskom podniku a mas ist do cukrarne. A to mi hovori aj moja priatelka, ked sa stazujem, ze je tam hrozne nafajcene a neda sa dychat a pritom sama je nefajciarka.

Neviem, ako v Prahe, ale v Bratislave je velmi malo nefajciarskych podnikov (skoro ziadne). Preto som za obmedzenie prav fajciarov v podnikoch.

17/2/05 12:41  
Anonymous Anonymní said...

Tentokrát musím s aKB nesouhlasit. Je rozdíl mezi menšinou třeba národnostní (nebo zdravotně postižení atd.), kde její členové za příslušnost k menšině zpravidla nemůžou, a hlavně příslušnost k této menšině není špatně; a mezi menšinou kuřáků, kde si za to kuřák může sám, a navíc - kouření je špatné. Pak je tu zásadní problém v tom, co je to tolerance - podle mého můžu tolerovat něco, co je odlišné. Ale nemůžu tolerovat něco, co je špatné! To není tolerance, ale nevšímavost nebo lhostejnost - a dokonce je to v přímém kontrastu s tolerancí: zatímco tolerance může vést k větší svobodě, lhostejnost svobodu zmenšuje.

18/2/05 15:44  
Anonymous Anonymní said...

2Mormegil: tento zákon nemal zakázať fajčenie, mal len zakázať fajčenie na miestach, kde to obťažuje - ubližuje iným a to je rozdiel. Nekriminalizuje predaj tabáku, nekriminalizuje jeho užívanie, iba mal chrániť populáciu pred ľuďmi, čo nechcú brať ohľad na svoje okolie. Takto mala byť právna cesta, ako sa najesť bez smradu, ako zájsť na koncert bez toho, aby som musel 2 dni odsmraďovať šaty na balkóne, aby ma na koncerte neštípali oči, aby som sa tam nedusil a nebolo mi zle, aby som vôbec mal chuť na koncert ísť... kto chce, nech si nájde mieste, kde nikoho neobťažuje (teda všetci v jeho okolí so smradom súhlasia) a tam nech si fajčí. Mne by sa ešte páčilo, keby fajčiari platili vyššie zdravotné poistenie, ale to už by si nelajzla ani nesocialistická vláda...

19/2/05 03:25  
Anonymous Anonymní said...

2vladimira
Jde to! Já kouřil 24 let a na třetí pokus jsem to dokázal, teď jsem už tři roky nedržel cigáro v hubě. Začal jsem běhat a pomalu se čistící plíce si užívám. Stojí to za to!
Až teď vím, že nekuřáci nejsou až tak militantní, jak si kuřáci myslí. Když jsem kouřil, netušil jsem, že vadím někomu, kdo jde 2 metry za mnou po chodníku, ale vadil jsem!
Netušil jsem, že vadím v hospodě lidem na druhém konci sálu, ale vadil jsem!
Netušil jsem, jak jsem cigaretami cítit ještě pět minut po příchodu z půdy, kam jsem chodil kouřit (žena nikdy nekouřila a já doma nekouřil!
Dneska mám po pár pivech bundu na balkóně i dva dny, záleží hlavně na klimatizaci kuchyně a ty v pražských hospodách vypínají asi hned deset minut po otevření nebo co.
Těším se na léto a zahradní restaurace! Zákonem si jistý nejsem, protože stejně nikdo nic nedodržuje...
Rosťa

20/2/05 09:51  
Anonymous Anonymní said...

Není lepší zavřít výrobu cigaret a alkoholu, protože ten je také návykový a může zabíjet (třeba za volantem), na alkoholiky se také vydávají nemalé částky na léčbu. Zaměstnanci ve výrobě a distribuci výše uvedených komodit by zřejmě stát na své náklady převedl na jinou práci. Zároveň s omezením kouření se připravuje zdražení kuřiva-to pro případ že někteří přestanou aby zbylí doplnili státní kasu o potřebné miliony (nebo miliardy).Kuřáci umírají dříve - stát šetří potřebné miliony (nebo miliardy) na důchodech. Nejsem zarytý kuřič ale připadá mi to jako plácnutí do vody k vůli EU.

20/2/05 17:22  
Anonymous Anonymní said...

Na Slovensku, pokail ma pamat neklame mame zakon, na zaklade ktoreho musi mat restauracia bud dve casti samozrejme oddelene pre fajciarov a nefaciarov, alebo sa v nej v case obeda nesmie fajcit.
Dnes som obedoval v jednej celkom pekne zariadenej restauracii, pricom tam hulili o dusu fajciaci jednotlivci.
Sam som zazil dva roky v kancelarii s netolerantnym fajciarom, pokial neprisiel iny a nepovedal mu, po mojom prosebnom pohlade malickeho steniatka, ze by bolo predsa lepsie, keby chodili fajcit na chodbu.
Dnes citim cigaretovy smrad, co cirkulacia vzduchu nazenie az z chodby a fajciara cuchom odhadnem na dva metre.
Fajcenie nie je normalne, ako to uz Robert spominal, my nefajciari financujeme zdravotnu starostlivost aj tym fajciarom, co si dobrovolne dosieraju vlastne zdravie.
Tak prosim Vas pani fajciari, ked vas uz sponzorujeme liecenie nasledkov karciogennych radovanok, nedosierajte to zdravie aj vy nam.

21/2/05 22:44  
Anonymous Anonymní said...

Sedel jsem v Norsku v jedne restauraci a po chvili jsem zjistil proc je mi tam tak dobre - nikdo nekouril! Maji tam tak tvrde restrikce, ze si lidi zapalit nedovoli. Ja jako nekurak jsem si tam liboval. Pokud bych nasel takovou restauraci u nas, chodil bych do ni...

22/2/05 09:36  
Anonymous Anonymní said...

Je podle mě jedno, jaké předpisy se přijmou. Když naše vláda není schopná zajistit úroveň bydlení na internátech, vybavení škol a úroveň lidí (a spoustu jinch věcí), tak se nebojím, že by se tím zákonem něco změnilo.
Jenom by přibylo pár paragrafů v zákonech a na pár místech cedule, že se tam nesmí kouřit. Kdo by to vymáhal? A jak? V současné době není naše policie a zaměstnanci drah schopni zajistit, aby se nekouřilo na nadražích, kde je to přece zakázáno. Když jdu na nádraží, tak na péronech kouří každý. Někteří lidé kouří i v halách a v čekárně. Kolem chodí spousty nádražáků a policajtů. Někteří z nich s cigaretou v ruce. Ještě jsem nezažil, že by z toho měl někdo oplétačky nebo dokonce byl pokutován, nebo jinak potrestán.
Zajímalo by mě, jak tedy chtějí naši zákonodárci zajistit, aby se dodržovaly takové zákony.

21/3/05 22:23  
Anonymous Anonymní said...

S tím umíráním. Churchill kouřil denně tolik doutníků, jako by vykouřil stovky cigaret denně. A kolika se dožil? A v jaké svěžesti? Nemělo by to tedy být spíše reklamou? Kuřte jako Chirchill, dožijete se vysokého věku a budete dlouho svěží!!!

21/3/05 22:28  
Anonymous Anonymní said...

Super článek: "Jsem proti kouření, ale nemám nic proti kuřákům." To by mě zajímalo, jak by chtěl autor odtrhnou kuřáky od kouření, aby mohl kouření zlikvidovat a kuřáků se vůbec nedotknout.

Pokud by ti lidé o své závislosti dokázali normálně uvažovat, pak se s nimi asi dá dohodnout. Jenže oni nemůžou. Jsou to často otroci bez možnosti utéct ze své závislosti, na kterou ještě bývají hrdí a drží se jí.

Potom jakýkoliv pokus jim pomoci vnímají negativně.

Druhá věc je, že kuřáci omezují nekuřáky, ne opačně, býváme svědky toho, jak naprosto kašlou na to, že by jejich zlozvyk mohl někomu vadit a škodit. Zapálí si v přítomnosti malého miminka...

Kuřáci nebývají jen chudáci oběti drogy, ale i její agresívní propagátoři.

Tolerance? Nakolik se jí můžeme od kuřáků dočkat?

Jen naše republika doplácí po sečtení a odečtení všech příjmů a nákladů s ohledem na kouření ročně 20 mld korun. Každý občan naší republiky včetně miminek doplácí na něčí blbost 2.000 Kč.

Proč bych měl být jako daňový poplatník jen shovívavě tolerantní k agresorům, kteří mi každý rok spálí 2.000 Kč? Fakt si autor článku myslí, že každý s radostí vyhodí vniveč 2.000 jen proto, aby si mohli kuřáci užívat?

Fakt si autor myslí, že když se ke kuřákům budeme chovat slušně, oni budou slušní k nám a přestanou kouřit? Fakt je tak naivní? Ne. Nutná je snaha na všech frontách - pozitivní motivace, výchova, i represívní opatření, prostě použít vše!

28/4/06 16:50  

Okomentovat

<< Home