15.8.04

To je právě ta otázka

Howard Rheingold v rozhovoru pro Business Week říká: "All these could dramatically transform not only the way people do business, but economic production altogether. We had markets, then we had capitalism, and socialism was a reaction to industrial-era capitalism. There's been an assumption that since communism failed, capitalism is triumphant, therefore humans have stopped evolving new systems for economic production. But I think we're seeing hints, with all of these examples, that the technology of the Internet, reputation systems, online communities, mobile devices -- these are all like those technologies...that made capitalism possible. These may make some new economic system possible."
Tohle je klíčová otázka. Má Rheingold pravdu, nebo ne? Mění digitální technologie něco opravdu zásadního v chodu ekonomiky a uspořádání společnosti, nebo jde jen o normální kvantitativní růst, pokrok, posun vpřed? Marx (ale před ním Hegel) říkal, že kvantita musí přerůst v novou kvalitu. Musí?
KLÍČOVÁ SLOVA: nová ekonomika.

3 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Myslím, že má pravdu -- stačí si vzpomenout na to, jak se teď kvůli novým technologiím mění a relativizuje pojetí vlastnictví/krádeže, což byla (aspoň v západních, liberálních společnostech) už stovky let "konstanta". To s tím Hegelem a Marxem je docela dobré přirovnání -- zatímco dřív kradl jen "okraj společnosti", dnes odmítá za "duševní statky" (filmy, hudbu...) platit více a více lidí (kvantitativní změny), což se odráží v novém pojetí přistupu k fenoménu intelektuálního vlastnictví (Creative Commons, práce Lawrence Lessiga -- kvalitativní změny). Nahrávací a filmové společosti, které tohle nezačnou reflektovat a nepřízpusobovat se tomu, můžou brzy narazit. (Otázku kdo je "v právu" nechejme stranou). Kašpík

15/8/04 16:16  
Blogger PavelS said...

No, s tim intelektualnim vlstnictvim je to hodne sporne. Bylo to zavedeno vicemene az s americkou ustavou a i tam pouze na tusim 7 let. Cilem nebylo chranit IP per se, ale prispet k vetsi tvorbe a tim k sireni vseobecneho blahobytu. Tj. co nejvic del melo co nejdriv prejit do Public Domain. Ten soucasny stav je hodne pokroucena verze te puvodni myslenky. A i ty stovky let jsou trochu prehnane.

Jinak k otazce jestli soucasne technologicke moznosti meni nebo ne usporadani spolecnosti si myslim,ze spise ano. Jeden priklad za vsechny, moznost usporadat hlasovani temer ke vsem otazkam spolecnosti hodne zpochybnuje nutnost klasicke zastupitelske demokracie. Hlasovat pomoci emailu/SMS je dnes spise otazka legislativni a vule, nez technologicke bariery. A myslim,ze by to zmena usporadani veci byla nesporne velka. Jestli k lepsimu, nebo horsimu uz nechavam na kazdeho posouzeni.

15/8/04 16:42  
Blogger Daniela Kantorova said...

myslim si, ze jde o oboji: technologie podporuje zmenu spolecnosti - dodava k tomu infrastrukturu, a zaroven predstavuje pokrok, normalni rust vpred. jedno nevylucuje druhe. zmena je normal: i zasadni zmena. (the only thing i am certain of is change) celkove se usporadani spolecnosti meni od jednotlivych samostatnych celku - zacalo to v USA, pokracuje to EU, a tam to nekonci. globalizace pokracuje a pres nesvary, ktere prinasi, myslim, ze v podstate se jedna o pozitivni pokrok. zmeny, ktere s ni souvisi je ted tezke dohlednout, ale myslim ze z dlouhodobeho hlediska, jde o neco v techto rozmerech: podpora sireni svobody a demokracie, a ekonomicky rozvoj mimo "zapad". prolinani vychodniho a zapadniho zpusobu mysleni. umoznuje to stret protikladu v nevidanych rozmerech. a ze stretu protikladu vznikaji nove podnety, ktere jeste dal zrychli rozvoj spolecnosti, kultury a vedy. budu o tom dal premyslet a zkusim to zablogovat, neco na ten zpusob imagine all the people living life in globalized world (-; nicmene, ted bych mela zamakat. neni nad prokrastinaci a cetbu intelektualsky zamerenych blogu. (-:

16/8/04 00:48  

Okomentovat

<< Home