3.10.04

Politika na dvou osách

Bývalý kolega BVer mě upozornil na hezký grafický model politických názorů: vyplníte celkem obsáhlý test a obdržíte svoje umístění v dvourozměrném politickém prostoru. Vodorovná osa měří ekonomické názory (levice/pravice), na svislé ose jsou zobrazeny názory na žádoucí míru svobody společnosti (liberální/autoritativní). Dalo by se zajisté diskutovat o tom, kolikarozměrný prostor poskytuje skutečně realistický model. Ale většině aktivních politiků by hodně pomohlo, kdyby si uměli představit aspoň ty dvě osy. Mně vyšlo Economic Left/Right: -4.50; Social Libertarian/Authoritarian: -4.21; tedy levičák a liberál. Za levičáka se pokládám, za liberála ne, ale odpovídal jsem poctivě, takže možná budu muset změnit sebehodnocení. Zkuste si to ostatně sami.
KLÍČOVÁ SLOVA: subcomandante Marcos, Stalin, Maggie Thatcher, Ayn Rand.

7 Comments:

Anonymous Anonymní said...

skvele je, ze model neni americke provenience (maji mirne posunute osy, zadny "boj" levice/pravice [demokrate/republikani]). v pripade nejasnosti, maji velmi dobry faq.

Economic Left/Right: 2.50
Social Libertarian/Authoritarian: -3.13

;)

3/10/04 18:43  
Blogger PavelS said...

unor 2003: -2 -5
ted: -3,4 -4,1

Nevim jestli se z toho posunu ta zkusit neco vyvozovat :)

Take jsem si puvodne o sobe myslel trochu neco jineho,ale jak je videt i po opakovani po delsi dobe jsou vysledky vcelku konzistentni.

A presto na nesi politicke scene volim vpravo. Je videt,ze skutecne ta kulturni zavislost je v tom testu pomerne silne znat. Neboli levicak z vychodni Evropy neni to same jako levicak ze zapadni Evropy :)

A jeste odkaz pro dalsi soul seeking: http://web.tickle.com/personality/authorize/register.jsp?url=/personality/index.jsp

Je tam tech testu vice, vcetne klasickeho IQ,nektere na me pusobi pomerne duveryhodne, nektere jsou hodne povrchni a pro zabavu, doporucuji se pohybovat spise v oblastech Classic a Premium.

3/10/04 21:07  
Anonymous Anonymní said...

Mně kompas ukázal:
Economic Left/Right: -0.12
Social Libertarian/Authoritarian: -2.62
Zhruba mi to sedí. Odpor vůči autoritám bych posunul až na samou hranici anarchie.

4/10/04 00:09  
Anonymous Anonymní said...

Economic Left/Right: -6.38
Social Libertarian/Authoritarian: -1.54

Az na to, ze jsem par otazkam moc nerozumel (asi 5) :-)
f0x

4/10/04 22:13  
Anonymous Anonymní said...

levice/pravice +1,5
liberál/autoritativa -1

Velice hezký blog, jsem tu dnes poprvé a musí pochválit. Nejsou to grafologické orgie, je to pěkné a poučné čtení, ketré místy vyvolává chuť přemýšlet a polemizovat. Stejně jako v případě tohoto testu politických názorů: ten test je velice jednoduchý a má vypovídací hodnotu i přes otázky z jakoby jiné kultury, což už pro nás dnes neplatí. Na tom testu se mi ovšem nelíbí naprostá ztráta zmiňovaného názorového kuloprostoru. Test se mohl aspoň zmínit o tom, že mezní hodnota mínus je vlastně totožná s mezní hodnotou plus. Tedy, ře mezi ultralevičákem a ultrapravičákem panuje vlastně názorová shoda.

6/10/04 11:59  
Anonymous Anonymní said...

Tak me vyslo: L/R 0.75 a L/A -3,64, coz v pravde myslim ze celkem sedi.
Test je docela dobrej, ale nektere otazky jsou trochu moc Americke a je otazka jakou znalost jazyka musi clovek mit aby odchytil ty spravne detaily jednotlivych formulaci, na ktere by mel reagovat. Otazkou je co by s nim udelal preklad a hlavne prevod skoru do cestiny ...
Docela zajimavy jak vsichni politici jsou autoritarsky, proste clovek asi musi tomu autoritarskymu pristupu verit aby sel do politiky.
HH

6/10/04 19:30  
Anonymous Anonymní said...

tak me vyslo: Economic Left/Right: -4.25
Social Libertarian/Authoritarian: -3.85
takze patnactej Dalajlama, sakra ta reinkarnace mi dala zabrat:-)
vitek

8/10/04 16:15  

Okomentovat

<< Home