27.4.05

Sundby - Norreport

Jedu kodanskym metrem. Tedy - nadzemkou. Venku se mihaji pekne domky s velkymi okny: severska posedlost slunickem a svetlem vubec. Libi se mi to, bylo by pekne tu bydlet. A ta detska hriste! Uz jsem se smiril s tim, ze jiste druhy velmi vsedniho, takrikajic komunalniho luxusu nam zustanou odepreny. Ale ta hriste mi rvou srdce. Prolezacky, houpacky, hriste na fotbal, na basket, na buhvico, Vesela, barevna, cista hriste. Koukam na ne z nadzemky a myslim na ten prasny pruh travy, vydrene a posrane od psu, kam chodime se Si hrat fotbal. Je to jiste v penezich. V bohatstvi spolecnosti. Ale nejen v tom. Tahle spolecnost, skandinavska spolecnost, je bohata nejen penezi. - Na vedlejsim sedadle povykuji tri holky, je jim tak sestnact. Maji na hlavach muslimske satky. Spinave boty otiraji o calouneni cistounkych sedadel. Delaji ramus v reci, kterou nepoznavam, arabstina to neni. Cestujici, tisi upraveni sporadani Danove, se tvari, ze je nevidi. Nevydrzel jsem to, rekl jsem holkam anglicky, ze by to sedadlo mely ocistit. Bud nerozumeji, nebo to uspesne predstiraji - nereaguji. Danove do vyctu osob, ktere nevidi, okamzite pribrali i me, zretelne to vnimam. Zatim to jde, nevidet. Ta hriste jsou vazne moc pekna. Taky zatim? - Uz budu vystupovat.
KLICOVA SLOVA: cert vi.
KLICOVA SLOVA: us and them.

6 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Přijeďte někdy na Kladno a zajděte si třeba na Sletiště. Tam najdete celou sadu krásných dětských hřišť s měkkou tartanovou dlažbou, krásně udržovaných, včetně několika hřišť a kurtů.

A není to v Dánsku.

27/4/05 16:34  
Anonymous Anonymní said...

ad sedacky: mozna to tak nevypadalo, ale nohy v botach na sedacku si zcela bezne davaji sami danove. poprvy me to sokovalo, pozdejc jsem si zvykla, ted uz me irituje akorat kdyz si nekdo dava nohy na sedacku, na ktery zrovna sedim ja (coz se taky stava, ve skole, kdyz sedime za sebou v radach na prednasce). cili predpokladam, ze ta "neviditelnost" byla dusledkem zmateni cestujicich: nebylo jim mozna jasne, proc muslimskym slecnam vytykate to, co tam delaj vsichni...

a k hristim - obavam se, ze to dost odrazi rozdil v pristupu k detem v dansku (a skandinavii vubec) a u nas. a to srovnani neni moc radostne...

28/4/05 13:32  
Blogger Czech NR said...

Jeste k sedackam - mozna je to obdoba toho, ze (pokud je mi znamo) v UK a USA se lide doma neprezouvaji. Cechum to prijde jako sveho druhu barbartsvi.

29/4/05 13:02  
Anonymous Anonymní said...

Skandinávie asi nemá jen pozitiva, vše je dost na první pohled... "Švédský soukromý sektor nevytvořil od roku 1950 žádný přírůstek v počtu pracovních míst. Žádná z padesáti největších společností na stockholmské burze nebyla založena po roce 1970. Země trvale ztrácí pozice v žebříčku hospodářské výkonnosti. Švédsko žije z podstaty." ... to je výtah z poznámky z blogu Pavla Kouhouta. Aby člověk dobře hodnotil, musí tam dost dlouho žít... Jinak ale se vztahem k dětem nelze než souhlasit... PM

29/4/05 13:55  
Anonymous Anonymní said...

Ono se dá něco najít všude. Po pár návštěvách Istanbulu si člověk například všimne, že vůbec nikomu nepříjde nevhodné odhazovat veškerý odpad na ulici. Tím samozřejmě nemyslím odpad po úklidu domácnosti, toalet a kuchyně, i když ledacos z toho tam taky končí v igelitových pytlích, ale veškeré nepotřebné obaly, nepoužitelný nábytek atd. Do rána vše zmizí. Z velké části to rozeberou sběrači Kurdové, kteří brázdí ulice s provizorními vozíky a velkým žokem na starý papír, plasty, kovy atd. Zbytek nad ránem odstraní městští popeláři, kteří se nezajímají jen o kontejnery, ale i o jejich okolí...

Nevím, jak jsou kurdští sběračí v Istanbulu organizovaní, nejspíš vůbec, ale Kurdy ten sběr zřejmě uživí. Taky nedostávají žádné dávky za to, když jen sedí doma.

V tomto ohledu jsme už Turky téměř z poloviny dohnali. Stačí se rozhlédnout po českých ulicích... A místo dávek navrhuji příspěvek na vozík.

P.C.

P.S. Tímto jsem samozřejmě nechtěl říci, že všichni Kurdové sbírají odpad v Istanbulu.

1/5/05 10:54  
Anonymous Anonymní said...

Při pohledu z rychlíku v cizí zemí mnohé záleží na tom, kudy ten vlak jede.

Stačí málo - pokud by akb stejnou linkou dojel až na Flintholm a tam přesedl na S-tog do N?rrebro, mohl nás počastovat popisem zdemolovaných hřišť posraných nejen od psů.

Pokud by tam navíc napomínal nějaké bordel dělající zakuklence v šátcích, byl by ještě rád, že by se kolemjdoučí tvářili, že nic nevidí. Mnohem spíš by mu dali po držce.

14/5/05 11:32  

Okomentovat

<< Home