18.4.05

Vaculík a Brezina

Ludvík Vaculík napsal cosi; je to ostré a hranaté a sporné a provokativní, jak to u něj bývá. Ivan Brezina o tom napsal cosi jiného. Je to osobní, podle mne málo chytré, literárně, jazykově, stylisticky bezpochyby desítky pater pod Vaculíkem. Ale spor je to zajímavý, těší mě takové střety myšlenek, jen bych byl rád, kdyby se toho na straně Vaculíkova soupeře ujal někdo šikovnější. Nešť, berme, co máme.
Z Vaculíkova hutného textu vyjímám závěr: "Odkud my bychom dnes vzali sílu k odporu, když už nemáme ani pořádnou bídu? A oni vědí, že jsme tak nedůstojní jak oni: za několik stovek přídavku budeme zas všecko brát tak, jak to udělají." A z Breziny formulaci stejně pozoruhodnou: "Chtěli jsme standardní kapitalismus bez přívlastků. Dnes jsme spokojení, zatímco zhrzeným osmašedesátníkům se stýská po starých dobrých časech."
Jedno mají společné oba: mluví v první osobě množného čísla. Klíč k oběma textům spočívá v tom my. - Ale ještě o tom chci a budu přemýšlet.
KLÍČOVÁ SLOVA: revolucionáři.

4 Comments:

Blogger Michal Píše said...

Vaše hodnocení Ivana Breziny je nefér, soupeřem je panu Vaculíkovi více než důstojným. Pan Brezina alespoň stojí nohama na zemi, pan Vaculík opět vydechuje tabákový kouř do vody doufaje, že vznikne zlato. Když je něco ostré a hranaté a sporné a provokativní a úplně mimo, je to vždy horší než cokoliv mdlého avšak racionálního.

18/4/05 19:11  
Anonymous Anonymní said...

Brezina jako obvykle provokuje, ale to uz zurnaliste jeho druhu (jXd) delaji. Na druhou stranu nedokazu prijmout teze pana Vaculika (jehoz vystupovani za poslednich pet let hodnotim jako zesmesneni sebe sama): o to probuh znamena, rovnost postaveni mezi managerem zodpovidajicim za strategicky rozvoj firmy a jeho uklizeckou ? Zde zadna "firemni" rovnost neexistuje. A ma-li Vaculik na mysli rovnost kulturni a slusnost (coz je tema dulezite), vazne nechapu, jak chce hledat zdroje v minulem rezimu.
S jedinym z jeho clanku souhlasim - zeme Koruny Ceske bidu nepoznaly. Vzdy u nas bylo prijemne teploucko a smradek; kdyz bylo za valky spatne, tady bylo snesitelne; kdyz bylo za komunistu spatne, i tady to nejak slo. Dusledek se musel projevit na narodni identite...

18/4/05 21:43  
Anonymous Anonymní said...

Hmm... U mne 1:0 pro Vaculika. Jednak proto, ze Brezina je hulvat a druhak taky nejsem uplne presvedceny o tom, ze je normalni, kdyz sedmnactileti synkove prumyslovych magnatu jezdi v bavoracich kolem fronty byvalych zamestnancu jejich tatika, t.c. na pracaku.... Ale ono jako vsechno, ani toto neni cernobile a asi je to spis o moralce nez o politicke prislusnosti.

19/4/05 13:39  
Anonymous Anonymní said...

brezina a hulvat? ano, mnohdy provokuje ... ale hulvat urcite ne. zkus si precist jeho knihu "Cesta na vychod", myslim, ze to ma narozdil od zmateneho vaculika v hlave ok.

19/4/05 15:54  

Okomentovat

<< Home