13.4.05

Nestydím se za svého premiéra

Osoba jménem Pavel Jílek sděluje na billboardu kousek od mého pracoviště, že se stydí za svého premiéra. Asi víte, jak to vypadá – graficky jde o parafrázi na Grossovu kampaň Myslím to upřímně. Velká fotka en face a text. Dotyčný Jílek je natolik podobný ministru financí Sobotkovi, až jsem si při prvním shlédnutí pomyslel, že politická situace doznala nového zásadního obratu. Člověka by to už nepřekvapilo. Ani nezaujalo; koho ty jejich šaškárny ještě doopravdy zajímají? Pavla Jílka asi ano, jinak by nevrazil velké peníze do billboardu. Předpokládám totiž, že jej řádně platí. Pokud ne a je to nějaké šmé, pak se já stydím za Jílka. Ale nezaplatím za to ani korunu, natož abych se dával fotografovat.
Proč bychom se vlastně měli za Grosse stydět? Když už, asi bych tak měl činit spíš já než Pavel Jílek; já Grossovu stranu volil, on nejspíš ne. Přezkoumal jsem po shlédnutí billboardu své pocity. Stud jsem nenašel. Mně je pan Gross především lhostejný. Mám tolik jiných starostí! Sociální demokracii budu nejspíš volit zas, je to – bráno s nadhledem a z dlouhodobé perspektivy – jediná strana, která jakžtakž odpovídá mému pohledu na svět. Nezlobím se na nikoho, kdo to vidí jinak a nedělám si nic z kohokoli, kdo mi bude můj názor vyvracet. Nepřišel jsem k němu včera, přemýšlel jsem o něm dlouho a vím, proč si za ním stát. Řekl jsem: s nadhledem a z dlouhodobé perspektivy. To je důležité. V krátkodobé perspektivě vždycky člověku překáží nějaký Gross (Kalousek, Tlustý...). Na to se dá dívat dvěma způsoby: buď sebou nechat lomcovat, vztekat se, stydět, prohlašovat, že politika je svinstvo, nechodit k volbám, volit obskurní strany, o nichž víme, že stejně nemají naději. Anebo si realisticky říci, že za deset let po Grossovi stejně neštěkne pes, ale podpořit tu či onu sadu politických priorit je správné bez ohledu na osoby, obsazení a momentální indispozice jednotlivých účinkujících. Že nám dělá Gross ostudu? Asi trochu ano, ale nepřeceňujme ho, ani sebe: ono je to v zahraničí většinou každému jedno. Spáchal nejbanálnější politický přečin, opatřil si nějaký levý (sic) prachy a nedovedl se z toho vylhat. Nic víc, nic míň. Ti, co se vylhat dovedou, tam sedí dál. To Grosse neomlouvá, ale staví ho to do přiměřené perspektivy. Nejužitečnější poznatek, který bychom si měli z téhle aféry odnést, je ten, že země funguje zcela hladce i s nefunkční vládou. A proč by taky nefungovala? Nestydím se za Grosse; kašlu na něj.
KLÍČOVÁ SLOVA: změním téma, vážně.

19 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Stoprocetně vám rozumím v jedné věci. S nadhledem a z dlouhodobé perspektivy
je ODS tou stranou kterou bych chtěl volit. V krátkodobé perspektivě tomu ovšem vždy překáží nějaký ten Langer , Tlustý , Topolánek...ach jo
Binární Ládin

13/4/05 09:56  
Anonymous Anonymní said...

Jen pro upřesnění, podleinformací webových Hospodářských novin to zmíněného pana Jílka stálo tři tisíce korun.

Na této kampani mě vadí to, že ačkoli po nás zobrazované osoby křičí (velký billboard = silný řev), nepřikládají žádné bližší infomace o tom, kdo jsou, ani z čeho pramení jejich názor. Kdyby stejné heslo skandovali cestou z hospody, byl by to, podle mně, stejně hodnotný projev.

13/4/05 10:46  
Anonymous Anonymní said...

Prominte, nedokazal jsem si predstavit nikoho, kdo by volil v nasledujicich volbach CSSD, ale ze to budete Vy, to sorry :-((( hodne smutne. Muzete mi vysvetlit kdo z tech tupounku (prominte mi ten vyraz) Vas "pritahuje"? Kdyz byl v cele CSSD Zeman, budiz, chytry clovek, byt s jinymi nazory nez mam ja, ale slo jej respektovat a treba i volit, ale dnes?? Vsichni chytrejsi skrz CSSD prolitli a uz jsou PRYC, to co tam zbylo (aspon ti co jsou videt) to je opravdu Vykvet :-( Opravdu byste nenasel nejakou jinou stranu?

13/4/05 13:04  
Blogger akb said...

Dobrá, budu zcela explicitní. Nepřitahuje mě z nich naprosto nikdo. Na české politické scéně podle mého soudu není (nejen v ČSSD; nikde) žádná přitažlivá či zajímavá osobnost (s výjimkou prezidenta, ale to je složitá věc a kapitola sama pro sebe). Ani od nich neočekávám, že mě budou přitahovat a nežádám to po nich. Nevolím lidi, volím sadu preferencí. Věřím v solidaritu, nevěřím ve všemocnost trhu, věřím ve svobodu propojenou s odpovědností, věřím, že úkolem jakéhokoli společenství je pomáhat těm svým členům, kteří to potřebují. Věřím tomu všemu jednak z víceméně abstraktních důvodů, jednak z ryze přízemních: jako středostavovský intelektuál a zaměstnanec chci pro sebe a své blízké fungující sociální stát, dotovanou městskou dopravu, slušné školy a zdravotnictví. Prostě to, co je normální ve většině Evropy. Koho jiného bych měl s takovými názory volit? Jestli vám to vadí, pak mě mrzí, že vám kazím náladu, ale víc pro vás udělat nemůžu :-)

13/4/05 13:15  
Anonymous Anonymní said...

Este su tam komunisti :). Aj oni chcu vacsinu z toho. Len ci k dosiahnutiu idealneho stavu staci viera v principy a volenie CSSD, je viac ako otazne.

13/4/05 13:51  
Anonymous Anonymní said...

Volíval jsem taky obvykle socdem, ze stejných důvodů jako vy, akb.
A když se na to podívám ze současného pohledu tak žádnou rozumnou alternativu nevidím, což mi dost vadí. Donedávna měla moje sympatie Strana zelených, ale chováním některých "osobností" v ní angažovaných poslední dobou hodně ztratila.
Na to abych jen na chvíli uvažoval o volení KSČ nebo ODS mám zase moc dobrou paměť (nemluvě o neakceptovatelnosti jejich programů), nevolit je ta úplně nejhorší varianta, tak nezbývá než doufat, že se do voleb (ať už budou kdykoliv) situace aspoň trochu vystříbří.

13/4/05 15:51  
Anonymous Anonymní said...

Otazkou zustava, zda ma cinnost strany jakoukoli souvislost s tim, co ma napsano na stitu. Ja jsem si vybral opacnou metodu, volim ty, kteri se posledni volebni obdobi chovali alespon trochu snesitelne.

13/4/05 20:28  
Anonymous Anonymní said...

Proc bychom se meli za Grosse stydet? Vzdyt jste to pred casem napsal sam: http://akabelog.blogspot.com/2005/03/sebecta.html

Osobne volim ty, u kterych predpokladam, ze nadelaji nejmin skody a pokud mozno se mi nebudou plest do zivota. Coz CSSD opravdu neni. Viz treba dnesni rozhovor s Emmerovou:

Ano, myslím, že by se podmínky měly sjednotit pro všechny pojišťovny stejně, aby nedocházelo k přesunům pojištěnců od jedné ke druhé. To je proces, který destabilizuje jejich hospodaření, protože čertví, kdo k nim přijde a kdo ubude.

Celkem vas nechapu, zkusenost s realnym socialismem mate (o par let delsi nez ja) a urcite si pamatujete, jak to "fungovalo". Vase sada preferenci je pekna, ale v podani CSSD vede presne na tohle. Tj. aby se vsichni meli stejne spatne. Vlastne s vyjimkou rovnejsich mezi rovnymi.

13/4/05 21:55  
Anonymous Anonymní said...

kdysi byl u nas na skole pan Pehe a na dotaz o volbach rekl, ze bude volit lidovce: ne, ze by k nim citil jake sympatie, ale at jiz v leve ci prave vlade budou ti stredovi. Priznam se, byt levicovy volic, asi bych v nasledujicich volbach migroval k KDU-CSL: na leve strane politickeho spektra nevidim jedinou slusnou alternativu.
K osobe jestepremiera grosse poznamenam: afery stranou, ale chova se skutecne gross jako socialni demokrat ? zije s myslenkami levice ?

13/4/05 23:06  
Anonymous Anonymní said...

"...Koho jiného bych měl s takovými názory volit?"

Komunisty přeci! Na tom wishlistu není nic pod co by se nepodepsali. A intelektuálně jsou mnohem zajímavější a kreativnější než Grossa Nostra.

Navíc jsou rozdíly mezi menševiky a bolševiky jen rétorické a projevují se toliko v krátkých obdobích mezi slučovacími sjezdy.

14/4/05 00:06  
Blogger dusoft said...

Myslel som si, ze si liberal. Ale ked volis CSSD len tazko si ta predstavim ako liberala. Ta strana nie je jednoducho liberalna. Alternativu v Cechach nepoznam, kedze som v poslednej dobre stratil rozhlad na vasej scene.

14/4/05 01:02  
Blogger AgiBlok said...

Je tu ještě jedna možnost. Místo uplatnění pasivního volebního práva volit aktivní právo. Tedy vstoupit do partaje, probojovat se na kandidátku a... Věk na to máte, nevím, zda i žaludek;).
Já to před volbami řeším tak, že si počkám na volební kandidátky stran, jejichž program mi nejméně vadí. Na těch kandidátkách si vyberu tu, která má (subjektivně) v mém volebním obvodu slušnější lídry. Tu volím.

14/4/05 06:32  
Blogger Jan Vaněk jr. said...

Dusoft: Existuje i levicový liberalismus.

Zpp: Zrovna pro SZ platí aKBova logika tuplem.
Kudy chodím, tudy doporučuju Pavel Pečínka: Zelená zleva? Historie ekologických stran v Evropě (G plus G, 2002). Číst se to teda moc nedá, ale vyplývá odtud dost jasně, že patočkovskou (a, běda, zdá se, že i štětinovskou) etapou prošli zelení na začátku skoro ve všech zemích - snad je to přírodní zákon nebo co. Dřív nebo později (pravda, někdy i po rozštěpení a propadu z nadějných začátků na dvě tři volební období) se to vždycky usadilo.

14/4/05 12:09  
Anonymous Anonymní said...

No já mám podobné vidění jako aKB. Spousta kamarádů se na mě dívá divně, ale já neměním názor jako spodky. Volím ČSSD už celkem dlouho a myslím si, že se teď dostane na čas zase do opozice, ale to pro mne zas moc neznamená...
Spíš je zarážející, že z české politické scény zmizely osobnosti 90.let a nové se ještě neobjevili nebo při prvních prověrkách propadli...
Pokud jste viděli Obecnou školu, tak se mi líbil názor p. Svěráka, který tam rozjímal tehdejší volby z pohledu do té doby posilující KSČ... On říkal, že už je volit nebude jelikož mají už velkou moc a chce aby se cítili, že nemají všechno v kapse... Což u nás však neplatí a problémem je vždy sestavit vládu...
Společne s aKB chci mít částečně sociální stát, který bude dotovat dopravu, školství (každý o něm mluví, ale kdo do něj investoval? ODS na to měla leta... ČSSD se taky nesnaží...) a částečně i lékařství...
Podíváme-li se na Grosse, tak bych to neviděl tak tragicky, stačí se kouknout za hranice... Velmi se mi líbil pan Lasica, který v jednom diskusním pořadu nadhodil, aby se "Slováci" podívali do Česka, kde Gross nedokáže prokázat kde vzal zhruba milion korun a je za to téměř pranýřován, stal se z něj nejneoblíbenější politik a kontroval tím, že mají politika, který už byl poněkolikáte zvolen tím nejoblíbenějším a stále neprokázal kde vzal 40 milionů na stavbu své vily...

14/4/05 23:12  
Anonymous Anonymní said...

Snad bych jenom upozornil, ze pro podporu danoveho priznani na jednu A4 a zjednoduseni byrokracie, o kterem pisete v prispevku z 31.3, nemusi byt socialiste tou spravnou volbou.

Uvaha tamtez o reseni situace omezenim prijmu navic se mi vsak zda pro socialistickeho volice velmi prihodna az typicka, takze je vase stranicka preference nejspis spravna.

15/4/05 16:34  
Anonymous Anonymní said...

Hlavní chybou je, že stále volíme pod tlakem volebních kampaní. Socialisti naslibovali kde co, tak je většina zvolila. A máme se opravdu lépe a lépe. Stát i ekonomika prosperují a vláda se bije v hruď. Na 10% nezaměstnaných se v poslední době nějak zapomnělo, protože dnes dostává sociální úplatek i ten, kdo se jen líně válí. Že to odnesou naše děti, protože všechny výdobytky vznikly díky narůstajícímu státnímu dluhu, to je zatím všem jedno.
Proč vlastně lidi pořád tak rádi slyší, že někdo za ně bude lépe spravovat jejich věci na centrální úrovni, že se nebudou muset o nic starat, jen daně zaplatit, pokud něco vydělají, ale pracovat vlastně ani nemusí, jen když ten správný hlas hodí do urny.
Centralizace je vidět i v přístupu k podnikatelům - velkým kolosům jsou činěny různé investiční pobídky, odpouštěny dluhy a miliardová penále, ale drobný podnikatel má minimální daň. Ta se sice dá snadno obejít, ale to je jen slabá náplast, ovšem zcela v intencích dnešní doby. Vládní strana lhala, když slibovala, že nebude zvyšovat daňovou kvótu - sociální pojištění, což je jen převlečená daň, rok od roku stoupá.
Situace se mi nelíbí o to víc, že sám se živím jako podnikatel, ale pomalu přemýšlím o opuštění této stále více potlačované činnosti.

Dost jsem toho smíchal dohromady, takže jen krátce shrnu, proč nevolím Soc. demagogy:
Priority jsou sice pěkné, ale efektivita jejich realizace na centrální úrovni je absolutně neefektivní. Nechte občany, ať jsou odpovědní sami za sebe, ať sami rozhodnou, kam půjdou jejich peníze. Stát se má postarat jen o ty, kteří opravdu nemohou a nikoho nemají. Sociální stát je drahá záležitost, na kterou nemáme a brzy i celá Evropa zjistí, že takhle to dál nepůjde.


P.C.

17/4/05 18:03  
Anonymous Anonymní said...

V zahraničí z nás mají srandu. Mám to sice z druhé ruky, ale věřil bych tomu. Asi je ta naše politická komedie zajímá jako komedie.

18/4/05 20:12  
Anonymous Anonymní said...

Paráda! S autorem zcela souhlasím, i když jsem lidovce nikdy nevolila. Nemám je v oblibě. Ale ještě více mi nesedí ti ostatní. Bohužel, a stále tomu věřím, to s úrovní politické scény bude ještě pár let trvat. Pak se ale snad dočkáme doby, kdy nebudeme kašlat na naše premiéry a budeme aspoň s trochou dobrýho pocitu volit toho, jehož program a jeho plnění se nám bude líbit. Jak tomu pomoci tím kterým hlasem ve volbách je ale těžko rozluštitelný hlavolam...

18/4/05 22:00  
Anonymous Anonymní said...

ten článek mi mluví z duše.

26/4/05 13:37  

Okomentovat

<< Home