14.11.04

Tolerance: všechno špatně, zpátky na stromy a začít znova

Theo van Gogh, podle toho, co jsem si o něm přečetl, zřejmě nemiloval nic tolik jako dobrou hádku. Natočil kontroverzní film. V kulturním kontextu západní společnosti by se za něj dočkal smíšených kritik v tisku. Přišla však kritika z jiného kulturního kontextu: brutální vražda. Důrazná připomínka, že v tuto chvíli už v Evropě nežijeme jen ve svém vlastním kontextu a prostředí.
Na místě je otázka, co s tím.
Nic, řeknou liberálové. Musíme přece tolerovat multikulturní společnost, van Gogh urazil muslimy, může si za to vlastně sám. Mluvte a pište hezky politicky korektně a nic se vám nestane. Ti nejaktivnější z nich už zakazují veřejné produkce Santa Clause v britských supermarketech, aby se osoby jiného než křesťanského vyznání necítily dotčeny.
Oko za oko, zub za zub, zaryčí xenofobové. Pryč s hnusnými přistěhovalci! Ti nejaktivnější z nich už zapalují mešity.
A zas je tu to staré Menckenovo: Na každou složitou otázku existuje jednoduchá, všem srozumitelná nesprávná odpověď.
Někdy i víc než jedna.
Tolerance je správná, ohromně důležitá věc, pokud je to opravdu tolerance. Ta západoevropská, to je spíš směs lhostejnosti, lenosti uvažovat či dokonce něco dělat, zavírání oči před problémy. Je to tolerance paní učitelky, která nechá na školním výletě děti, ať si pořádek mezi sebou nastolí samy. Je to tolerance mazácké vojny. Neboť skutečná tolerance nemůže existovat bez jasných spravedlivých pravidel a bez neustálého vymáhání jejich platnosti. Tolerance nenahrazuje pravidla. Tolerance je v rámci pravidel.
Nizozemci si po desetiletí mysleli, že mají jednu z nejtolerantnějších společností na světě. Dnes s údivem zjišťují, že v jejich městech jsou cizinecká ghetta, kam bílí nechodí, že asimilace většiny přistěhovalců je nulová, že neznají jazyk a zvyky hostitelské země, že je znát nechtějí a koneckonců nepotřebují. Čí je to chyba? Obou stran. Jedni přišli a odmítli přistoupit na místní pravidla. Druzí jim to napřed umožnili a pak je v tomto stavu zablokovali. Platit sociální dávky je pro bohatou společnost pohodlnější přístup než doopravdy něco řešit.
Multikulturní společnost je prima věc. Jenže v západní Evropě je jí velmi málo. Je to přelud středostavovského intelektuála, který ve svém velkoměstě spokojeně chodí na večeře do různých etnických hospůdek, ale nikdy nebyl na jejich zadním dvorku, natožpak o tři ulice dál. Ve skutečnosti to celé funguje spíš jako konglomerát uzavřených společenství, jež si udržují odstup.
Zní to paradoxně, ale pokud má Západ zůstat svobodný – jak sám pro sebe, tak pro každého, kdo právě kvůli svobodě, za svobodou přijde odkudkoli ze světa – musí přehodnotit svou definici tolerance. Místo pasivní tolerance ("no jo, dělejte si co chcete") se musí naučit provozovat toleranci aktivní ("takhle vypadají práva, takhle povinnosti, tím se budeme všichni řídit, padni komu padni, kdo nechce, ať tu s námi není").
Je to velice citlivá otázka, protože v podstatě jde o volání po větším pořádku – a tímhle heslem se dovede znamenitě zaštítit jak komunismus, tak fašismus. Jedni i druzí jistě cítí velkou příležitost. Ostatně právě odpor vůči nim dohnal evropské liberální myšlení až do dnešních krajností. Obrovský úkol pro demokratické politiky vpravo i vlevo: sebrat pojmy "pořádek", "pravidla", "povinnosti" rudým i hnědým gaunerům a rehabilitovat je. Oddělit pak právě pomocí těchto pojmů slušné lidi od neslušných, ne bílé od barevných či naopak. (Ale opravdu padni komu padni - bez kvót pro rasy a národnosti.)
Nesmírná úloha. Vyžaduje lidi formátu Churchilla, de Gaulla, Kennedyho. A šílenci jako Theo van Gogh jim to budou pořád kazit, přilévat olej do ohně. Jenže právě tím se definuje kulturní kontext západní společnosti, že takové kritizujeme v novinách, ne že jim podřezáváme krky.
KLÍČOVÁ SLOVA: změna.

10 Comments:

Anonymous Anonymní said...

tak tohle bych podepsal. pokud budete zakladat stranu, tak do ni vstoupim (a to jsem jeste v zadne nebyl:-)
mala provokativni otazka autorovi - proc lide, kteri maji spravne nazory a umeji je dobre formulovat, nejsou v politice? vítek

14/11/04 21:00  
Anonymous Anonymní said...

Souhlasím s tím co píšete.

Osobně si myslím že tolerance není lhostejnost, ale docela námaha a svoboda slova není že si můžu žvanit co chci a ostatní ať mi políbí...

Jezovec

14/11/04 21:02  
Anonymous Anonymní said...

Myslím, že právě v Holandsku se situace začala měnit. Hlavně po smrti Pima Fortuyna. Sami Holanďané si začínají uvědomovat, že situace se stává neudržitelnou:

http://www.reflex.cz/Clanek27527.htm

http://www.reflex.cz/Clanek29339.htm

Víťa

14/11/04 22:25  
Blogger Jan Vaněk jr. said...

Při vší úctě k celkovému vyznění postu, vaši "liberálové" schvalující vraždu na pomlouvači ze 3. odstavce jsou (kromě oxymoronu) čirý straw man.
Jo, a jakákoli forma omezení vánočního běsnění v supermarketech má moje sympatie :-) Možná by bylo lepší přebírat argumenty od Kurase, ten tuhle měl moc pěkný článek líčící, jak se v good old England a jeho čtvrti zvláště roztahují netolerantní mohamedáni za ignorování, ne-li aktivní podpory liberálního až pseudohumanistického spiknutí na nejvyšších místech - snad mu to vydalo na celou knížku, ale té jsem se zdaleka vyhnul.

15/11/04 11:55  
Blogger akb said...

Straw man je po česku bílý kůň, že? Nevím, já bych řekl, že to spíš dělají z vlastní přičinlivé blbosti. Anebo jste chtěl říci, že takoví lidé neexistují? Sám jich znám víc než dost. Ale na rozdíl od van Gogha znám jiné a větší radosti než dobrou hádku :-)

15/11/04 12:02  
Blogger Jan Vaněk jr. said...

Ne, straw man fallacy AFAIK český překlad nemá (což je vážný nedostatek). Takže B je správně; chtěl jsem říct, že takoví lidé neexistují; nebo jsou to příslušníci lunatic fringe (pardon), možná hlučného, ale bez skutečného vlivu na smýšlení společnosti, natožpak její směřování; nebo že postoj strany, která by se dali označit za liberály, k problému nevystihuje.

Sám jsem ze záliby v dobré hádce ještě úplně nevyrostl, ale kdykoli podlehnu a pustím se do nějaké na politické téma, shledám nakonec, že se k těm dobrým rozhodně zařadit nedá, takže taky už budu mlčet.

15/11/04 16:01  
Blogger akb said...

Nepůjde o hádku. Děkuju za vysvětlení. Jsem tedy obviněn :-) z rétorického úskoku, který se popisuje takhle:

The Straw Man fallacy is committed when a person simply ignores a person's actual position and substitutes a distorted, exaggerated or misrepresented version of that position. This sort of "reasoning" has the following pattern:

1. Person A has position X.
2. Person B presents position Y (which is a distorted version of X).
3. Person B attacks position Y.
4. Therefore X is false/incorrect/flawed.
Otázka zní, zda jsem tenhle trik opravdu nevědomky spáchal nebo ne. Zatím myslím, že ne... těch ultraliberálních (nebo jakých, nevím, jak to nazvat - možná přemrštěně politicky korektních) postojů kolem sebe slýchám až až. Vy ne? Kdo z nás neslyšel v uplynulých letech, že Amíci si za jedenácté září můžou sami? A chápu to, sám k tomu mám sklony, je to pohodlné a bezpečné stanovisko, umožňuje vyhnout se konfliktu. Prostě se dá za pravdu každému. Arabové jsou teroristi a Amíci imperialisti a pravda je postmoderní a co bysme se hádali, votočíme to eště, né? A potenciální spor je zažehnán. Každý nemá tu van Goghovu povahu. Chtěl jsem upozornit, že takový postoj k všeobecné bídě světa příspívá, ne naopak.

15/11/04 16:20  
Anonymous Anonymní said...

Ono nemusíme chodit daleko. Osobně mám stejný pocit z našeho vztahu k romské menšině. Jakákoliv výtka na danou adresu vede nutně k označení za rasistu a v konečném důsledku znemožňuje řešení.
Jirka Vlček
www.palmknihy.cz

15/11/04 16:51  
Blogger Andrej said...

> mala provokativni otazka autorovi - proc lide,
> kteri maji spravne nazory a umeji je dobre
> formulovat, nejsou v politice?
odpoved (aj ked nie od autora): je to preto ze takyto ludia hovoria k veci a to vacsinovy clovek nejako nezvlada citat/pocuvat. A nemaju zaludok na podpasovy (=klasicky) politicky boj a preto maju preferencie okolo 1-2%. Vyskusane na Slovensku, napr. vo volbach 2002 sa jedna takato hodnotovo orientovana strana nedostala vobec do parlamentu. Ale zase sa tam dostali komanci a amorfny stred typu smer a hzds.

15/11/04 18:19  
Anonymous Anonymní said...

>to vacsinovy clovek nejako nezvlada citat/pocuvat.
staci aby ho volilo 10%lidi (coz vzdycky byva ta mensina);-) ale to je bez sance vítek

16/11/04 12:28  

Okomentovat

<< Home