8.3.05

Sebeúcta

-Ale proč neodstoupí sám? Když všichni viděli, jak je nemožný?, zeptala se O.
-A proč by měl?, namítl jsem a začal povídat něco o počtu poslanců té které frakce v parlamentu, o stojedničce, o koalicích, jež nejsou koalicemi a opozici, jež též není tak docela tím, čím se zdá být.
-O tom já nemluvím, namítla O. A mně došlo, o čem mluví. O. prožila většinu svého dospělého života v zemi s anglosaskou politickou tradicí. Taky se tam krade, lže a podvádí, ale vedle psaných pravidel platí i nepsaná. Například, že když vás chytí s rukou v pokladničce, přestanete se vymlouvat, neboť být zřejmý zloděj je jedna věc a být zřejmý zloděj a blb k tomu je věc jiná, horší.
U nás je to jinak. Chovat se jako blb cti netratí, zejména když se tím můžeme vylhat z jiného přečinu. Zatloukat, zatloukat, zatloukat.
Překvapuje mě, že čeština vůbec má slovo pro něco tak málo známého jako sebeúcta.
KLÍČOVÁ SLOVA: taková vláda, jakou si zasloužíme.

2 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Co k tomu rict, cela situace je proste smutna :'-( ale jak pisete a i dalsi, lid ma vladu kterou si zaslouzi, to je dvojnasob smutny jestli je tenhle vladni spolek, v cele s tim o kterem je skoda ztracet jedine slovo, obrazem cele ceske spolecnosti :-((

8/3/05 14:48  
Anonymous Anonymní said...

Naivně doufám, že Gross třeba nakonec odstoupí, čímž učiní první (byť velmi nechtěný) krůček k ustavení politické kultury u nás, protože pak už se to bude dát vytáhnout jako precendent.

10/3/05 13:13  

Okomentovat

<< Home