4.3.05

Podporujeme ty, kteří by s námi pěkně zatočili

Výtečná, z mého hlediska velice nejednoznačná diskuse. Hlavolam. Doporučuju. - Ale napadlo mě nad ní: levicoví liberálové mají skutečně zajímavý sklon chválit ostré hochy, kteří, pokud by se dostali k moci, by jejich (= našemu) žvanění rychle udělali přítrž. Nosím tričko s Guevarou, ale nedělám si iluze o tom, kolik svobody bych měl v zemi, v jejímž čele by stál. Natolik jsem realista (a natolik dobře znám marxismus, životopis Che a moderní dějiny Kuby). Stejně tak, ale naopak: pokoutně hajlující skini, kteří občas s chutí zmlátí někoho, proti komu jsou v bezpečné přesile, by v každém fašistickém režimu hodném toho jména šli do lochu a možná ke zdi jako jedni z prvních. Viz noc dlouhých nožů: Hitler chtěl a potřeboval absolutní pořádek, ne anarchii terorizovanou opilci a trestanci. - Proč tedy, sakra, to tričko nosím? Asi z potřeby radikálního gesta. Ukázat, že nejsem volič ODS a fanoušek Sparty. No, to by byl dost malý důvod... dobrá tedy. Z pranepatrné, ale přece naděje, že svět by mohl být o chlup lepší. A že ten Guevara s tím přece jen nějak okrajově souvisí. Jako s tím nějak souvisel Ježíš Kristus.
KLÍČOVÁ SLOVA: ani nevím. Snad: únava, pátek odpoledne.

12 Comments:

Anonymous Anonymní said...

Ja osobne profesionalni revolucionare nesnasim. Podle me je to ten nejvetsi odpad spolecnosti 20. stoleti. A urcite bych neprirovnaval cloveka, ktery bez skrupuli zabijel s Jezisem - to uz je trochu silny kafe... nebo ze by neznalost smrncnuta s naivitou? Potom se ale nedivim, ze se dodneska nemuzeme zbavit fasismu a komunismu - tezi prave z neznalosti a z naivity...

4/3/05 22:55  
Anonymous Anonymní said...

A co byl prosímvás Ježíš jiného než profesionální revolucionář? Sice jiné doby, ale žádný jiný rozdíl nevidím.

5/3/05 01:02  
Anonymous Anonymní said...

To thingwath:

pokud podle Vas znamena byt revolucionarem to, ze dotycny rika neco jinyho, nez vsichni okolo, pak byl Jezis skutecne revolucionarem... Kdybyste se ale trochu "snazil", tak si urcite vzpomenete na vetu (a vubec nemusite koukat do Bible): "Co je cisarovo cisari, co je boziho Bohu." Kdezto revolucionari, zejmena ti komunisticti, jakekoli duchovni hodnoty neuznavaji a pohrdaji jimi, nestiti se vrazd, a likviduji cele skupiny ci vrstvy obyvatelstva. Potom ale nechapu, jak muzete napsat takovou nejapnost, jako ze byl Jezis profesionalni revolucionar a povazovat ho za "stejneho" jako Che... A to nemluvim o tom, jakym nestestim pro dane zeme komunisticti revolucionari jako Che byli. Pro zacatek bych si dovolil doporucit: Paul Johnson, Dejiny 20. stoleti.

6/3/05 12:26  
Anonymous Anonymní said...

vyholená:
Ja by som o rôznych skupinách profesionálnych revolucionárov povedala, že ich snahy a ciele sa v podstate nijako nelíšia od cieľov iných silných záujmových skupín, akými sú napríklad organizovaní zločinci a profesionálni politici. Že všetci títo dobrodejovia majú spoločnú túžbu. A to: upraviť fungovanie sveta podľa pravidiel, ktoré budú vyhovovať len im. Alebo minimálne predovšetkým im. Priznajme im aspoň hlbokú ľudskú prirodzenosť tej túžby.

6/3/05 14:35  
Blogger akb said...

Děkuju za doporučenou literaturu, ale Johnsona jsem četl poprvé v roce 1991 a Bibli poprvé asi před třiceti lety. S fašismem a komunismem to vážně není tak jednoduché, jak by se dle dnešních konformních názorů mohlo zdát.

7/3/05 00:43  
Anonymous Anonymní said...

anonymous:

Zatímco revolucionáři typu Che byli neštěstím pro pár daných zemí, Ježíš pro celou planetu, pravda.

Revolucionář u mě znamená snaha změnit existující společenský řád, prohlašování sebe samotného za spasitele, který vše osvobodí od domělých i skutečných útrap a hlavně katastrofické následky jeho skutků.

Do toho všeho mi Ježíš i Che padnou jak ulití.

7/3/05 01:02  
Blogger Jan Vaněk jr. said...

To mi připomnělo tuhle diskusi (s implicitním tématem world's great works written in prison): Svatý Pavel jako první managor historie, Ježov proti Kristovu... (no, tady analogie selhává), born-again Christian bushovského ražení (což vlastně byl zcela doslova)?

7/3/05 12:56  
Anonymous Anonymní said...

jezzie: Taky netvrdím, že to Ježíš dělal úmyslně. Ale rovněž si nemyslím, že by Che také úmyslně dělal něco zlého. Prostě dělal co považoval za správné. Že to správné nebylo... Není právě ta naivita a slepá víra ve správnou věc přesně to co tak táhne?

Ježíš to samozřejmě pouze vymyslel. Ale (císař Konstantin?; přesně to raději nevím, musel bych ho moc nenávidět) ten chlap co křesťanství v rámci říše zmonopolizoval a v podstatě vytvořil církev, ten skutečně zlý (nebo úplně blbej) být musel. Rozdíl asi jako mezi Marxem a Stalinem.

7/3/05 19:33  
Anonymous Anonymní said...

„Já osobně ty hry demagogů, kteří posílají miliony lidí na smrt, ničí svět ve jménu svatých válek a masakrují celé národy, aby prosadili nějakou náboženskou nebo politickou 'pravdu', považuju za…“ Pokrčil rameny. „Za odpornost. Za špinavost. Komunismus, fašismus, sionismus – to jsou názory absolutistických jednotlivců, kteří je násilím vnucují celým kontinentům. A nic na tom nezmění ani upřímnost vůdce. Nebo jeho stoupenců. Tím, že tomu opravdu věří, se z toho stává ještě odpornější záležitost. A fakt, že jsou schopní se navzájem pozabíjet a ochotně dobrovolně zemřít kvůli nesmyslnému slovíčkaření…“(P. K. Dick – Svět, který stvořil Jones)

7/3/05 22:32  
Anonymous Anonymní said...

To bude tim relativismem...

Jezis nikdy nikoho nezabil. Komunisticti revolucionari ano a ani trochu se za to nestydeli.

A nema smysl z nich delat male deti. Kazdy dospely clovek, ktery kdyz zabije, si uvedomi, ze zabil.

Jestlize je nekdo schopen tvrdit nesmysly typu: krestanstvi je pohromou, pak by mel uvest proc. Argumenty typu carodejnice a krizove vypravy sou leda tak pro kocku. Vemu-li to prachsprostym scitanim mrtvych, tak komunismus behem jednoho stoleti zlikvidoval asi 100 mil. lidi - carodejnice a krizove vypravy za tech x stoleti staly zivoty max. 150 tis. lidi (odhaduje se, ze carodejnicke procesy nepresahly vice jak 50 tis. obeti). To je cislo, ktereho se velmi rychle dosahlo behem nekolika bitev v napoleonskych valkach.

Takze nema smysl neustale srovnavat nesrovnatelne.

8/3/05 10:30  
Anonymous Anonymní said...

Komunisti lžou, kradou a podvadí teprve sto let. Taková římskokatolická církev lže, krade a podvádí už tisíc let.

A jedna věc: samotné křesťanství zlé není! Ale jakmile z něho vznikne nějaká instituce s monopolem na pravdu (církev, církve, cokoliv), tak je to průser. Viz středověk...

Nevím proč to přepočítáváte na mrtvé. Odkaz, který zanechal v lidských myslích komunismus je hnusný. Ale co dokázala církev, proti tomu všechno bledne...

8/3/05 15:44  
Anonymous Anonymní said...

A zkuste si mimochodem ta vaši čísla přepočítat v poměru k tehdejšímu počtu obyvatelstva.

8/3/05 15:48  

Okomentovat

<< Home