8.2.05

Index blogu za leden

31.1.
Nemají špetku stylu: Nejde o to, zda politici berou úplatky; berou, v té či oné formě, všichni. Jde jen o to, od koho.
Déšť se sněhem: Předčasná lednová obleva nebývá hezká nikdy, ale v Praze je mimořádně odpuzující.
Vzestup a pád Třetí říše: fascinující četba na jedenácti stech stránkách. Zatím jsem se dostal kousek za polovinu, k brilantnímu plánu Weserübung neboli tažení do Dánska a Norska.

30.1.
Bokovka: Všechno, co je živé, víno i člověk, časem zraje, spěje k vrcholu - a pak to z něj začne nevyhnutelně sestupovat.

28.1.
Virtuální největší Čech: navrhuji rozšířit soutěž o fiktivní literární postavy.
IT byznys čekají světlé zítřky: počítačový průmysl má před sebou vynikající budoucnost, protože díky nástupu digitálních technologií do domácností nastane takový zmatek, že by v tom byl čert, aby to příslušné specialisty dobře neuživilo po mnoho dalších let.
Osvětimské poznámky ke svobodě slova: Když mluvíme o svobodě slova, máme podvědomě na mysli svobodu pro sebe, pro ty, s nimiž souhlasíme, nanejvýš ještě pro někoho, ke komu máme vcelku neutrální vztah. To je snadné, to není žádný kumšt!

27.1.
"Existuje komenská loďka?"

26.1.
Podpis do indexu: zkouším nerad. Učím rád, ale zkoušení je mi protivné.
5. věta, strana 23 - plné doznání: Pár poznámek pro ty, které to bude zajímat.

25.1.
Muž v domácnosti: Četli jste Svět podle Garpa? To se mi vždycky líbilo, jak Helena jezdí učit na univerzitu a Garp doma vaří a píše.
Pátá věta na straně dvacet tři: To je, jak tak koukám, docela hezká společenská hra. "Na úsvitě slyším najednou, jak zaštěkaly asi tři versty od nás."

24.1.
Nerad za volantem: Rozhodl jsem se ráno odjet do práce autem, protože mě dnes čeká složitější logistika, špatně zvládnutelná pomocí MHD. Zatímco jsem jej exhumoval z krunýře špinavého sněhu a ledu, přemýšlel jsem, jak se změnil můj vztah k řízení.

23.1.
Sic transit gloria mundi: Řeč byla o bizarní postavě českého bájesloví, muži, který si nechával říkat Žito kouzelník.

22.1.
O vzdělání: Představivost je důležitější než vědomosti, napsal Einstein. Patrně tím chtěl říci spíše to, že vědomosti samy o sobě nestačí, než to, že jsou k ničemu.
Hodně tlustý časopis: Vyšlo nové číslo Labyrint Revue, což je nominálně čtvrtletník, ale vychází jednou za půl roku.

21.1.
Lyrici a fyzici: Myslel jsem, že tohle všechno už svého času vyřešil C.P. Snow, jeho (marketingově geniální) pojem dvou kultur a následná diskuse, která otřásla intelektuálními kruhy, až se okna knihoven i kaváren chvěla. Ale ono je to pořád baví.
Déšť v Amsterdamu: Vítr a voda a mraky. Těžké mraky plné vody posouvané větrem po nebi jak trajlery. Jako nákladní lodě. Prstence grachtů, domy jeden jako druhý, úzkostně úzké, byty v nich uspořádané vertikálně.

20.1.
Znamení nouze: Povšiml jsem si tuhle, jakým textem je v autobusech pražské MHD označeno tlačítko havarijního signálu řidiči.
Tahle Banka být dobrá Banka: Když se něco nějak jmenuje v angličtině, píše se to například International Business Machines nebo Central Intelligence Agency, tedy všechna slova názvu (s občasnou výjimkou předložek a členů) velkými písmeny.

18.1.
Kolektiv a myslící člověk: Česká republika ještě nemá strategii hospodářského růstu, ale strategie hospodářského růstu už má svou webovou stránku. Martin Jahn si postavil expertní tým, který má vypracovat dokument, jaký tu ještě nebyl.

17.1.
Propálená sluneční páska: Kdo to napsal, nevím, ale je to pěkný. Taky zrovna myslím na to, že bych se měl naučit používat zubů při práci.
Adobe, kam se podíváš: V Praze a okolí (nebo snad i jinde?) provozuje od začátku roku podivnou reklamní kampaň česká pobočka Adobe.

15.1.
Cizí vítr: Sonda Huygens, jak jste určitě slyšeli ve zprávách, má i mikrofon. Natočila a odvysílala zvuky z povrchu Titanu. Připadají mi ještě víc fascinující než fotky, přestože tam dohromady nic slyšet není.
Několik nových vychytávek: Pěknou extenzi do Firefoxu mi poradil kolega Petr Nachtmann: předpověď počasí do spodní lišty.

14.1.
Práce a její organizátoři: "Práce se neorganizuje, práce se dělá!" křičel jsem před mnoha lety v záchvatu vzteku na člověka, jehož úkolem bylo práci organizovat – včetně mé. Zavrtěl nechápavě hlavou a doporučil mi, ať se jdu vyspat.
Ivo Lukačovič má blog: Většinu případných kritiků předem odzbrojil větou "Nečekejte zde prosím nic objektivního", protože od úspěšného a tvrdého internetového podnikatele skutečně nic objektivního čekat nelze.
Bezvýznamový, nebo bezvýznamný identifikátor? Někteří si ta dvě adjektiva pletou tak jako tak, ale o to mi teď nejde. Proč se má vlastně rušit stávající systém rodných čísel?

13.1.
Hra na řetězovou reakci: předevčírem jsem zakopl o něco, co se mi opravdu líbí. Jmenuje se to Paradoxion, je to logická desková hra s nesmírně jednoduchým základním principem, ale právě proto přitažlivá a rafinovaná. Obzvlášť by se to mohlo líbit těm, kdo luští šachové úlohy.

10.1.
Skoč mi pro jahody, Hanko: Zachtělo se mi něčeho, co je v daném místě a čase nesplnitelné: žvýkat stéblo čerstvé trávy. Případně si do té trávy lehnout naznak.
Česká pop music: písničky, které mi chybí.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home